Vildsvinskött kan komma att serveras på kommunala tallrikar

. - Foto: Faton Pasho

Politikerna klubbade igenom förslaget: "Många positiva aspekter".

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Förra sommarens torka slog hårt på de lokala bönderna runt om i Sverige. I samband med det beslutade Nybro kommun att öka inköpen av svenskt nöt- och lammkött till sina matsedlar både i skolor och äldreboenden.

Under tisdagens samhällsbyggnadsnämnd beslutade politikerna att återgå till den vanliga matsedeln igen och servera mer svenskt fläskkött samt titta på möjligheten att servera vildsvinskött en gång i kvartalen.

– Vi beslutade att undersöka möjligheten att komplettera matsedlarna i Nybro kommun med vildsvinskött en gång per kvartal och om det är möjligt se hur det påverkar kostnaderna för måltiderna, säger Daniel Lindvall (M) och fortsätter.

– Vi beslutade att måltidschefen ska redovisa kostnadsförslaget till oss i nämnden i september.

Varför vill ni införa vildsvin i skolor och på äldreboenden?

– Vildsvinen gör för stora skador för lantbrukare och föreningar samt bidrar till att det blir fler trafikolyckor. Kommunen kan hjälpa till att få ett ökat avskjutningstryck genom att servera vildsvinskött minst en gång per kvartal, säger han och fortsätter.

– En viktig aspekt i om kommunen ska servera vildsvinskött är om det är rimligt med tanke på kostnaderna jämfört med annat kött. Att servera vildsvinskött har många positiva aspekter som bland annat att det kan öka till ett bättre pris för vildsvinsköttet för jägarna vilket förhoppningsvis leder till ökat jakttryck, att viltkött är bra för miljön och hållbarheten och att det kan leda till mindre trafikolyckor samt att skador för lantbrukare och föreningar kan minska.

Beslutet om vildsvinskött kommer nu att utredas innan det klubbas igenom.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar