Lär dig snabbare och håll dig mer fokuserad (studietekniker som fungerar)

6 mars 2023

Som nybörjare kan det vara utmanande och tidskrävande att lära sig nya saker. Det är lätt att tappa fokus eller känna sig överväldigad av all information och kunskap som man måste suga åt sig. Men det finns faktiskt en hel del studietekniker som kan hjälpa dig att lära dig snabbare och hålla dig mer fokuserad. I denna artikel kommer vi att titta på några beprövade tekniker för att förbättra dina studier.

Planera dina studier

Först och främst bör man planera sina studier för att få ut så mycket som möjligt av den tid man lägger ner. Man bör alltid ha koll på vad man måste göra inom de olika kurser man läser och när deadline är. På så sätt kan man planera och göra det viktigaste först. Bestäm specifika tider varje dag som du ska ägna åt studier och planera varje vecka vad du måste hinna med vid varje studietillfälle.

Det är lätt att man planerar in mer än man hinner, eller att man under veckans gång får nya uppgifter som måste göras. Försök därför att planera in minst ett studietillfälle i veckan som du lämnar tomt när du planerar. Då kan du använda tiden till nya uppgifter du fått eller sådant du inte hunnit med under veckan.

Bestäm mål – och belöningar

Om du känner att du lätt tappar motivationen till att slutföra uppgifter när du känner dig överväldigad, rekommenderar vi att du sätter upp mindre mål och belöna dig själv då du når dessa.

Har du som tanke att t.ex. studera i flera timmar kan du exempelvis placera en skål med godis en bit bort. Efter varje halvtimme, eller slutförd uppgift, får du gå och ta en godis. På så sätt får du även resa på dig och sträcka på kroppen.

Skapa en bra studiemiljö

Utan en bra studiemiljö kommer det vara svårt att på ett effektivt sätt kunna studera. Hitta en plats där du inte blir störd av andra människor. Om det är en plats med mycket ljud kan du testa att använda hörlurar.

Du bör även att hålla ordning där du studerar. Ha koll på dina böcker och papper. På så sätt behöver du aldrig leta efter det du behöver och det är lättare att fokusera om man har ordning omkring sig.

Ta hand om dig själv

Dina studier påverkas inte bara av de timmar du spenderar vid skrivbordet, utan även av dygnets andra timmar. För att kunna studera effektivt behöver du vila, röra på dig och äta klokt.

Det finns alltså flera sätt att förbättra dina studier och få ut det mesta av din tid. Se till att ta hand om dig själv och ha en bra studiemiljö för att öka förutsättningarna för att du skall kunna fokusera. Planera din tid så du kan vara så effektiv som möjligt och sätt upp mål för att hålla motivationen uppe. Lycka till med dina studier!