Laddar

Vill du bränna kalorier? Ta ett bad

Blev det lite mycket påskmat i helgen? Då kan det här vara en skön nyhet. Istället för att ge dig ut på en motsträvig springtur, kan en timma i ett varmt bad ge dig liknande hälsoeffekter. 

delningar

Detta enligt en studie från Loughborough University av Dr. Steve Faulkner. Han rapporterar till Elle att passiv värme, i form att ett varm bad, kan förbättra din hälsa och ha liknande hälsoeffekter som en cykel, eller löptur.

Steve Faulkner har forskat på vad ett varmt bad har för effekter på blodsockernivåerna, och kaloriförbränningen. I studien fick fjorton personer dels njuta av en timmes bad i 40-gradigt vatten, och dels gå ut på en timmes cykelturer. I testerna mättes kaloriförbränningen.

Det visade sig att en timmes cykeltur gav högre kaloriförbränning än en timmes varmt bad, men badet brände lika mycket kalorier som att promenera i 30 minuter. Även blodsockernivån sänktes på liknande sätt.

Steve Faulkner menar att varma bad kan ha en anti-inflammatorisk verkan på kroppen, vilket kan hjälpa immunsystemet att kämpa mot sjudomar, och även minska kroniska inflammationer, som till exempel kan förekomma vid diabetets typ 2.

Även om varma bad såklart inte kan ersätta motion och rörlighet helt, så kan det underlätta din hälsa.  Så när du tröttnat på påskgodiset – ta ett varm bad och koppla av.