Världens farligaste livsmedel – 5 maträtter som kan döda dig

Genrefoton: Mostphotos.

Här är maträtterna som potentiellt kan döda dig om du inte är försiktig.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Älskar du mat? Här är flera maträtter som även den modigaste gourmanden kanske borde hålla sig borta från. Av olika anledningar är nämligen dessa fem världens farligaste livsmedel, enligt Mitt Kök.

1. Blåsfisk. I framförallt Japan är blåsfisk en delikatess. Där utbildas kockar i att filea fisken på rätt sätt. Det dödliga nervgiftet tetrodotoxin finns nämligen i nästan all blåsfisk och giftet är 1 200 gånger giftigare än cyanid. Det gäller alltså att din kock vet hur man gör, om du ska prova dig på blåsfisk.

2. Varmkorv. Kanske något oväntat, men tydligen är vanlig varmkorv en av de dödligaste maträtterna – men inte på grund av maträtten i sig. Istället är det på grund av att de är lätta att sätta i halsen, framförallt för barn. Korven sätter sig som en propp och blockerar luftvägarna, så skär upp korven åt barnen och se till att tugga ordentligt själv, tipsar Mitt Kök.

3. Avokado. Kan låta lika märkligt som varmkorven, men det är risken med att skära upp avokadon som är det farliga. Kanske kan man skylla på avokadotrenden som har tagit över nätet där alla coola hipsters ska äta avokadotoast? Att slinta med kniven på grund av den stora kärnan i mitten har blivit så pass vanligt att fenomenet har fått ett namn: "avokadohand".

4. Rå bläckfisk. I Korea är det vanligt att äta rå bläckfisk, men kanske är det något du bör hålla dig borta från. Även om bläckfisken dödats precis innan den ska ätas, kan nerver fortfarande göra att den rör på sig, vilket gör att sugpropparna kan fastna i halsen när du försöker svälja den.

5. Aki. På Jamaica är frukten populär, men den kommer urpsrungligen från västra Afrika. Fruktens kärnor och omogna fruktkött innehållrt hypoglycin, ett giftigt ämne som kan leda till förgiftning som kallas Jamaicansk kräksjuka och kan i värsta fall leda till döden.

Källa: Mitt Kök.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar