Vårdpersonal till hårt angrepp mot omsorgen i Nybro

Hon har tröttnat på situationen – ger en ordentlig känga till verksamheten.

delningar

Efter att sommarvikarierna vid omsorgsnämnden sagt sitt från förra året, valde Nybro kommun att för några dagar sedan gå ut, i tidningen Barometern med att man ska använda nya metoder för locka sommarvikarier till omsorgen – nu riktar dock en ur den befintliga personalen en rejäl känga till de nya metoderna.

– Jag kunde inte låta bli att reflektera över skriverierna i tidningen. Omsorgsnämnden har svart framför sig. Vikariernas utvärdering av äldreomsorgen säger att jobbet är stressigt, underbemannat och ger dåligt betalt, ändå så tror de inte på att en bättre lön skulle höja statusen på yrket, säger Michelle Andersson, undersköterska i Nybro kommun och fortsätter. 

– Jag har själv varit vikarie. Jag vet exakt hur det är. Jag älskar mitt jobb men man orkar inte. Vi är också bara människor.

I ett inlägg på den sociala plattformen Facebook, går hon nu till hårt angrepp på det system som Nybro kommun använder inom omsorgen.

– Vi jobbar med människor, människor som inte längre klarar att ta hand om sig själva, människor som behöver oss för att kunna fortsätta leva, skriver hon och fortsätter

– Jag ser till att de får frukost, lunch, middag. Jag ser till se att de får livsviktiga mediciner och jag ser till se att de får åka till läkaren om de behöver det. Jag ser till se att de kommer upp på morgonen och att de får gå och lägga sig på kvällen. Jag ser till så att de har rena kläder att ta på sig. Jag ser till så att deras hem hålls så pass rent att de har en ”skälig” levnadsstandard. Jag ser till så att de får komma utanför husets fyra väggar på promenader och jag ger de det enda sociala kontaktnät vissa av de har. Jag vårdar folk i livets slutskede och jag väntar in sista stunden tillsammans med de med deras hand i min, allt detta och lite till gör jag under stress! En stress som jag bär inombords hela tiden, som jag inte får visa för Agda 98, som ligger i sin säng i väntan på att få somna.

Michelle Andersson menar på att så som systemet ser ut i dag, tvingar arbetarna att agera som robotar.

– Vi är konstant underbemannade, och vi är noggrant under uppsikt. Vi får inte göra något för någon som de inte har beslut på. Allt vi får göra står i våra telefoner. Där har vi tider och uppgifter på vad vi får ska göra hos varje omsorgstagare. Vi får inte längre bestämma hur vi vill lägga upp vårt arbete trots att vi jobbar med människor, som från dag till dag har olika behov. Vi jobbar nästintill som maskiner och vissa dagar hinner vi inte ens gå på toa, skriver hon.

Ett steg för att förbättra yrkets rykte är enligt Michelle, att slopa delade turer.

– Vi lever på 2000-talet men vi jobbar fortfarande med delade turer, utan ersättning mitt på dagen. En hel dag som går ut på att sitta och vänta på att få åka tillbaka till jobbet. Vi jobbar dagar, kvällar, nätter och det är ett väldigt hattande mellan dag och kväll. Att arbeta från 14.00 till 21:30, vara hemma cirka 22.00, äta och varva ner, för att sedan upp vid 05:15 för att jobba. Ni har svaren framför er. Vad är då problemet?, skriver hon och fortsätter.

– För att höja statusen på yrket så måste ni först se till att de som redan jobbar i yrket talar väl om det. Med bättre arbetstider, och högre löner skulle ni tjäna mycket. Skulle du vilja ha ut en lön på 14-17 tusen i månaden, jobba varannan helg, ha Agdas och flera andras liv i dina händer, ha ansvar för att hon får rätt mediciner, jobba sena kvällar och jämt få höra vilket dåligt jobb du gör?

Michelle Andersson vill som lösning på problemet höja lönerna, minska stressen, förbättra arbetstiderna och bemanna omsorg.

– Mina synpunkter är att omsorgen måste höja lönerna, minska stressen, bemanna omsorgen bättre, förbättra arbetstiderna och vara lite mer rädda om vikarierna. Dessutom göra om 80 procent till heltid med fullt betalt lön istället, avslutar hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar