Laddar

Undervisning med akvariefiskar: ”Kommer bli riktigt najs”

Djurens Värld och Madesjöskolan samarbetar i undervisningen. Nu skall ett akvarium fyllt med fiskar göra skolan roligare.

delningar

Djurens värld i Nybro deltar tillsammans med klass 5 vid Madesjöskolan i en tävling arrangerad av Djurens världs riksförbund Zoorf.

Tävlingen går ut på att en skolklass under ett drygt halvår sköter om ett akvarium med allt vad det innebär. Men det slutar inte där. Man skall också använda sig av akvariefiskarna i undervisningen. 

– Sedan skall man med bilder redovisa allt under resans gång så man kan följa deras undervisning, berättar Tomas Karlsson vid Djurens Värld i Nybro.

Hur kommer det här sig? – Alla djuraffärer i landet fick frågan och vi tyckte det verkade vara en rolig grej. Så jag ringde rektorn på Madesjöskolan som precis som vi tyckte det var kul. Därefter togs kontakten med klass fem. Allt blev klart ganska snart efter det.

På onsdagen var skolklassen på plats i djuraffären för att välja vilka fiskar man skulle ha i sitt akvarium.

– Vi har räknat ut i skolan att om man har fiskar som är fem centimeter kan vi ha 125 stycken, säger eleven Theo Johansson och vars klasskamrat fyller i.

– Detta kommer bli riktigt najs, säger Emil Sonesson. 

Hur kan man då ta med detta i undervisningen kan man fråga sig? Läraren Irene Eghbal har svaret.

– Vi har redan startat lite i och med att vi räknat på hur många fiskar vi kan ha om vi väljer olika storlekar exempelvis.

– Framöver kommer eleverna få ansvara för olika fiskar i undervisningssyfte. Där de får berätta mer om fiskarna. Vi kommer också titta närmre på de länder fiskarna kommer ifrån och på så vis få med en del geografi.

Akvariet kommer att stå på Madesjöskolan fram till maj. Då kommer ett prov sändas ut till de 20 klasser runt om i landet som deltar i tävlingen.

– Det jag vet är att vinnarna får ett väldigt, väldigt fint pris, säger Tomas Karlsson.