TV: Se otäcka videon – så snabbt brinner julgranen upp

Skärmdump: KameraOne.

Filmklippet visar hur fort den uttorkade granen brinner upp och elden slukar resten av rummet – på bara några få sekunder.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Julen närmar sig och de första granförsäljarna har börjat dyka upp på butiksparkeringar.

Att ha en levande gran hemma under julen är för många en gammal tradition och bidrar till julstämning med sin skogsdoft och lyser samtidigt upp i vintermörkret.

Varje år inträffar flera bränder där julgranen fattar eld. En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med en ljuslåga eller ett tomtebloss. Enligt Brandskyddsföreningen är det väldigt viktigt att se till att granen alltid står i vatten.

"Den ska inte stå för nära ett element eller en öppen spis så att den torkar ut snabbare än nödvändigt. Självklart ska man aldrig ha levande ljus eller tomtebloss i närheten av granen", skriver Brandskyddsföreningen på sin hemsida.

I videon nedan kan du se ett skrämmande exempel på hur extremt fort det går för en torr gran att brinna upp, jämfört med en gran som inte är torr. I testet börjar man alltså med att tända eld på granen till vänster som inte är torr. Sedan tänder man eld på granen till höger som är snustorr. På bara några sekunder står hela rummet i lågor:

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar