Tudelade meningar om kommunal fastighet: "Ser inget värde i det"

Mattias Thunell tvingas flytta på sin verksamhet. - Foto: Faton Pasho

Mattias Thunell och hans verksamhet tvingas flytta efter att kommunen sålt fastigheten.

11 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var tidigare i år som politikerna i Nybro kommun beslutade att sälja tomtmark i Nybro till Islamiska kulturföreningen för att bygga en föreningslokal.

– Vi fick en fråga från Islamiska föreningen som sökte mark för att bygga en samlingslokal för sin verksamhet. Den enda mark kommunen har där detaljplanen medger ”samlingslokal” och som är tillräckligt stor är Brunnen 6, 7 och 8, säger Emma Tillback, exploateringsamordnare i Nybro kommun och fortsätter.

– Försäljningen togs upp som ett ärende till kommunstyrelsen som eniga fattade beslut om försäljning. Kommunens exploateringsfastigheter säljs inte med budgivning utan vi tecknar markanvisningsavtal med krav på byggnation, vilket också gjorts för den här fastigheten.

Den nuvarande hyresgästen Mattias Thunell och hans verksamhet Dreamix har varit verksamma i fastigheten över lång tid. Han har arbetat med allt inom kultur, musik, reklam och liveljud i fastigheten. Han har haft kända musiker som bland annat Timbuktu, Dogge Doggelito, Samuel Fröhler, Drängarna, Jay Smith, Sator med flera.

– Förutom det har jag samarbetat med Åkrahällskolan och olika studieförbund här i länet bland annat NBV, Bilda och ABF, säger han.

I början av året fick Thunell reda på att fastigheten där hans verksamhet håller hus var sålt, något som gjorde han besviken.

– Jag är ganska besviken på hur kommunen har skött fastighetsförsäljningen, en fastighet jag har hyrt över 20 år och där jag har haft mitt företag, säger han till 24Nybro och fortsätter.

– Det började med att jag i början av året fick ett telefonsamtal från kommunen som meddelade att jag var tvungen att flytta och hänvisade till tre månaders uppsägning. Dagen efter fick jag ett rekommenderat brev med uppsägningen som senare visade sig vara ogiltig.

Hur menar du ogiltig?

– Eftersom jag har indirekt besittningsskydd har jag rätt till nio månaders uppsägning något som kommunen inte ville kännas vid till en början, säger Mattias och visar både mejlkonversation och den första uppsägningen till 24Nybro.

– Den första uppsägningen är ogiltig eftersom det inte står någonstans att det går att bestrida beslutet till hyresnämnden.

På kommunen har man andra argument om varför Thunell och hans verksamhet tvingas flytta från fastigheten.

– Hyresgästen har inte hyrt den här lokalen i 20 år, han har tidigare hyrt en annan av kommunens lokaler. Fastigheten Brunnen 8 köptes ursprungligen in för rivning, men hyrdes ut av tidigare fastighetsavdelningen på kommunen. Det var ett kortvarigt hyresavtal med kort uppsägningstid just för att man hade för avsikt att använda Brunnen 6, 7 och 8 för exploatering, säger Tillback och fortsätter.

– En lokalhyresgäst har ett indirekt besittningsskydd. Det innebär inte att hyresgästen får vara kvar på obestämd tid utan betyder att hyresgästen kan ha rätt till uppskov med avflyttning och/eller ekonomisk ersättning. Hyresgästen på Brunnen 8 har fått både och. Vi har även förmedlat en kontakt till en privatägd lokal som är till salu och som hyresgästen också sa sig vara intresserad av.

Kommunen påstår att du aldrig hyrt fastigheten i 20 år?

– Det som gör mej riktigt förbannad är att kommunen försöker mörka att jag inte hyrt det i 20 år men det är ju väl dokumenterat, och det kan ju min gamla hyresvärd intyga, verksamheten har aldrig lämnat lokalen under dessa 20 år, säger Thunell när 24Nybro når honom och fortsätter.

– Man kan ju undra varför inte jag kunde fått chansen att köpa fastigheten. Det är en så kallad verksamhetstomt och där passar vårt företag bra in. Jag satt på ett möte med kommunen som uttrycker att jag aldrig hyrt fastigheten i 20 år och hänvisade till något kontrakt upprättat av kommunen 2014 utan namnunderskrift.  Jag frågade om min verksamhet inte har något värde då jag jobbar mot skolor, gratis många gånger och fick till svar "jo men inte där".

Vad händer nu?

– Ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte. Jag får väl sälja rubbet om jag inte hittar någon annan lokal. För det andra så har jag ett väldigt stort mixerbord som folk ifrån England har monterad och således måste montera ner när de ha tid, så jag vet inte, säger Mattias och fortsätter.

– Jag blir tvungen att avveckla min verksamhet, kommunen borde väl vara rädda om den lilla kultur vi har och sedan på riktigt motarbeta min lagliga rätt, allt känns väldigt amatörmässigt skött och något jag inte förväntade mig ifrån kommunen. Det känns som att de inte ser något värde i det.

– När man hyr en lokal till sin verksamhet istället för att äga själv har man ju alltid en risk att bli uppsagd, vill man ha säkrare förhållanden är det ju alltid bättre att äga själv, avslutar Emma Tillback på kommunen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar