Laddar

TEXT+BILDEXTRA: Här är de nya Öresundstågen

På onsdagen invigdes de nyrenoverade tågen. "Är ni redo för att öppna dörrarna?".

delningar

Under de kommande fem åren ska totalt 111 Öresundståg genomgå en upprustning och ombyggnad.

Under onsdagsförmiddagen bjöd Skånetrafiken in medierna till Malmö centralstation för att närvara vid uppvisningen av det första upprustade tåget. 24Kalmars systersajt 24Malmö var såklart på plats.

– Är ni redo för att öppna dörrarna? ropade Stefan Svalö (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden, inför den nyfikna skaran som samlats på perrongen.

Upprustningen innebär ett flertal förändringar i tågen, både när det gäller bekvämlighet och komfort. Bland annat har sätena fått ny stoppning och nya tyger, golvmattorna har bytts och fler eluttag har installerats.

– Det är glädjande att vi kan sätta de första upprustade Öresundstågen i trafik nu. Det är en efterlängtad och välbehövlig upprustning som kommer att ge högre kvalitet för våra resande och förhoppningsvis får ännu fler att välja att åka kollektivt, säger Svalö.

Den 15 mars planeras det första nyrenoverade Öresundståget gå i trafik och kommer då att starta i Karlskrona klockan 07.47 och resa mot Malmö.

Se bilderna från det nya Öresundståget i bildgalleriet nedanför.

Öresundstågen:

Öresundståg är ett gemensamt tågtrafiksystem i Sydsverige och Danmark. Bakom Öresundståg står länstrafikbolagen Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Kalmar Länstrafik, Skånetrafiken, Västtrafik och danska Trafik-, Bygge- och Boligstyrelsen. I Sverige bemannas tågen av Transdev och i Danmark av DSB.

Öresundstågen tar dig från Göteborg, Kalmar och Karlskrona i norr till Malmö, Köpenhamn och Helsingör i söder.

Det finns totalt 111 Öresundståg.

De har en maxhastighet på 180 km/h.

Varje tågsätt kör cirka 255 000 km per år.

De äldsta tågsätten har kört mer än 4 miljoner km.

Det görs ca 26 miljoner resor med Öresundståg varje år.

Relaterade artiklar