Sverigedemokraterna kupp i fullmäktige – la sin röst på Slättman

Därför röstade SD på socialdemokraten till ordförandeposten i kommunfullmäktige.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Såväl nya som gamla politiker fanns på plats när det allra första fullmäktigesammanträdet för nya mandatperioden ägde rum under måndagen på kulturhuset Kristallen i Nybro.

Under kvällen avhandlades punkten om ordförande till kommunfullmäktige, där två förslag inkom, tidigare ordförande Lars-Gunnar Hellström (C) och Börje Slättman (S).

När fullmäktigeordförande skulle röstas fram vid måndagskvällens sammanträde blev det ett oväntat resultat.

Efter en sluten rösträkning kunde Börje Slättman (S) titulera sig till ny ordförande för kommunfullmäktige med 25 röster. Lars-Gunnar Hellström (C) fick 22 stycken medan två röster räknades som ogiltiga.

Sverigedemokraterna la sina röster på Slättman – något Alliansen inte räknat med.

– Vi har i dagsläget inte inlett någon form av samarbete med något annat parti. Vi röstade på Slättman då vi i stunden ansåg att han var den bättre kandidaten, säger Johnny Svedin (SD) och fortsätter.

– Vi har inte pratat med varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet om det. Vi kommer fortsättningsvis stödja förslag som gagnar kommuninvånare i störts utsträckning oavsett block. Vi är öppna för att diskutera samarbete om så önskas.

Var rösten på Börje en markering mot Alliansen i Nybro?

– Börje är gammal i gamet och därmed fullständigt kapabel att inneha rollen som ordförande. Det kan säkert tolkas som en markering från vår sida men återigen har vi inget som helst samarbete med övriga partier, säger han.

Johnny Svedin och Sverigedemokraterna är dock öppna till samarbete med övriga partier.

– Vi har inga favoriter, utan ser oss själva som ett mittenparti med frågor som överensstämmer med både höger och vänster. Samarbete ska grundas på rimliga samförstånd. Jag tror inte det finns något parti som inte anser att skola, vård och omsorg är viktiga. Där har vi säkerligen en hel del samförstånd men de andra partierna tycks göra en "grej" av att inte samarbeta med oss istället för att se vinsten med breda överenskommelser som stärker kommunen, avslutar Johnny.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar