Laddar

Svenska pappor i världstoppen: ”Vi ser en stadig ökning”

Sverige är ett att världens bästa länder när det gäller hur män och kvinnor fördelar uttaget av föräldradagar.

delningar

Färsk statistik från Försäkringskassan visar en tydlig trend – landets pappor tar ut en allt större andel av föräldrapenningen. För tio år sedan tog papporna ut cirka 21 procent av föräldradagarna. I dag har andelen stigit till 27,6 procent.

– Få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Varje förälder har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenningen som finns per barn. I genomsnitt tar en pappa ut 106 dagar innan barnet har fyllt åtta år.

– Att papporna idag inte ens tar ut hälften av de dagar som de har rätt till visar att även vi i Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren.

Kommunerna Lomma (Skåne), Vindeln och Umeå (Västerbotten) samt Ekerö och Täby (Stockholm) hamnade i topp i statistiken. Högst andel nådde Lomma med 33,2 procent.

I botten av listan finns Dals-Ed (Västra Götaland), Årjäng (Värmland), Strömstad (Bohuslän), Arvidsjaur (Norrbotten) och Torsby (Värmland). Där tog papporna bara ut cirka 20 procent av föräldradagarna.

Relaterade artiklar