Svårt att få mördarclowner dömda: ”Det är en gråzon”

Efter att en 19-årig Nybrotjej blev skrämd av en så kallad mördarclown berättar nu polisen om svårigheterna med att få till en fällande dom. "Jag tror man får granska varje situation var för sig", säger kommissarien Ulf Karlsson

delningar

På tisdagskvällen skrämdes en 19-årig tjej av en så kallad mördarclown. Ett fenomen som spridit sig över hela världen och nu alltså nått Nybro. Det var vid Fagerslättskolan Maja, som egentligen heter något annat, stötta ihop med mördarclownen när hon var på väg hem.

– Mitt hjärta slog i två hundra. Det var läskigt och obehagligt, sa hon till 24Nybro.se igår.

Polisen har ännu inte mottagit någon anmälan för händelsen. Kommissarie Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar berättar om svårigheterna i att få någon fälld när sånt här händer.

– Man kan säga att det är i betraktarens ögon. Beskriver någon att de blivit ofredade är det klart att en anmälan upprättas. Däremot är det svårt att få det att hålla i rätten tror jag, säger Karlsson.

– Clownen i det här fallet kan hävda att han har rätten att gå vart han vill. Så länge den här personen inte gör några utfall eller hotar någon är det svårt. Det är en gråzon.

Du kan alltså inte bli fälld om du klär ut dig till clown och går omkring och folk blir skrämda? – Man kan dra parallellen med jultomten. Om du ser en tomte på julafton som är på fyllan betyder inte det att alla tomtar är fulla.

– Det här är någon trend som går ut på att man ställer sig och skrämmer folk. Jag tror man får granska varje situation var för sig. Hur den upplevelsen var. Kanske kan det bli tal om ofredande och möjligen hot.

24Nybro.se var på torsdagen i kontakt med den 19-åriga Nybrotjejen som berättar om varför någon anmälan inte upprättades.

– Jag tänkte ärligt talat inte på det då. Sedan stod han ju bara där. Han var inte aggressiv men jag blev rädd ändå. Hade han gjort något hade jag självklart gjort en anmälan, säger hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.