I samarbete med annonsör

Sommarjobbet med människan i fokus "Viktigt att hjälpa de äldre"

I början av året la Nybro kommun ut 250 tjänster inom omsorgsförvaltningen. Nu är målet nästintill uppfyllt, men ännu finns platser att fylla.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

- De sommarjobben vi har nu är främst inom särskilt boende samt demensboende men har även ett antal platser kvar inom hemtjänsten, säger Robin Stenberg som arbetar som samordnare för Praktik- och Semesterrekrytering, omsorgsförvaltningen i Nybro kommun.

Vård- och omsorgsbranschen står inför utmaningen att möta en växande äldrebefolkning som är i behov av kvalificerad vård och omsorg.

- Det är viktigt att hjälpa de människor som varit en del av uppbyggnaden av det Sverige vi ser framför oss idag. Vi arbetar med att tillhandahålla stöd för våra kunder och möjligheten att leva ett så värdigt liv som möjligt, säger Robin.

- Det jag gillar med mitt jobb är mötet med de gamla. Jag gillar att lyssna på livshistorierna och allt de varit med om. Men också att känna att man hjälper dem, det ger mening i mitt liv, säger Camilla Åberg, omsorgsassistent i Nybro kommun.

Camilla arbetar på hemtjänsten på Skomakargatan, Västra hemtjänsten. Här har hon varit i 2-3 år, men har sammanlagt 30 års erfarenhet inom yrket.

- Jag har alltid trivts inom hemtjänsten. Om man själv mår bra och är glad speglar det av sig på dem man kommer hem till. Vi har en bra sämja i vårt team och är bra på att ta in nya medarbetare och få de att känna sig välkomna. Man är med i gänget med en gång, vi går och tar en kaffe ihop eller sätter oss och pratar med någon av de äldre, säger Camilla.

I och med att Nybro är en kommun med mycket landsbygd så finns möjligheten att antingen arbeta inom stadskärnan eller på landsbygden inom omsorgsförvaltningen.

- I stadskärnan är arbetet utformat på ett visst sätt. Sen när man kommer ut mot Örsjö, Orrefors, Alsterbro eller Bäckebo kan man väga in andra aspekter. Många i personalen tycker att det är något alldeles särskilt med att arbeta ute på landet. I Alsterbro ligger exempelvis boendet Fröjdekulla intill Store Hindsjön med vacker natur omkring, säger Robin.

En kommun av vår storlek innebär bland annat kortare kommunikationsled, mellan våra olika professioner, vilket gör det kundnära arbetet mer effektivt och personligt.

- Vårt uppdrag är att ombesörja vård- och omsorg för de äldre, och då är det viktigt att lyssna in kundens behov, säger Robin.

Nybro kommunhus

För ett sommarjobb inom omsorgsförvaltningen får man gärna ha en vård- och omsorgsutbildning, men det är inget krav.

- Vi tittar även på om man har tidigare arbetslivserfarenheter som kan vara meriterande. Men viktigast av allt är personlig lämplighet och att man verkligen vill arbeta nära människor. Man får en bra introduktion och det finns alltid kollegor och chefer som man kan fråga om hjälp och lära sig av, säger Robin.

Det som kan vara ett kriterium är att i vissa hemtjänstgrupper behöver man ha B-körkort.

- Det man kan förvänta sig som semestervikarie är en spännande utmaning där man växer som person. Man lär sig mycket om människor, dels om sig själv, men även om andra personer med olika behov och bakgrund. Man får möjligheten att träffa människor som har arbetat ett helt liv och bär på massa erfarenheter som man kan ta till sig, säger Robin.

Ett semestervikariat inom hemtjänst, särskilt boende eller demensboende kan vara en ingångsport till fortsatt arbete inom någon av verksamheterna. Ett semestervikariat hos Nybro kommun kan även leda till att man tar steget att söka en vidareutbildning för att exempelvis bli undersköterska, sjuksköterska eller socionom, för att bara nämna några av våra olika professioner inom förvaltningen.

- Man får en gedigen erfarenhet genom arbetet inom omsorgsförvaltningen och att arbeta nära människor. Så har man en känsla av att man vill jobba med människor så är detta helt rätt verksamhet att vända sig till, säger Robin.

Camilla Åberg, omsorgsassistent och Robin Stenberg, praktiksamordnare på Nybro kommun

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar