Sommarens torka diskuterades i residenset: "Givande samtal"

Flera toppnamn var på plats i Residenset för att prata om konsekvenserna sommarens torka fick.

delningar

Hela fredagen på Residenset i Kalmar har handlat om de förödande konsekvenser torkan hade för bönderna i Sverige i allmänhet och Kalmar län i synnerhet. Samlade på plats var bland annat landshövdingen Thomas Carlzon, Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, Håkan Henriksson divions.dir på Jordbruksverket, Håkan Lundgren ordförande LRF Sydost samt Mathias Jonsson från Ogestads Gård i Gamleby.

– Vi har haft en fantastiskt bra diskussion och information från jordbruksverket, länsstyrelsen, lantbrukare och från LRF där alla har fått säga sitt. Och det har varit givande samtal för oss alla, säger landshövdingen Thomas Carlzon.

– Samtalen har gått framåt. Vi har upp en plan för utbetalningarna av EU-stöden, säger Mirja Hjers, Jordbruksverkets divisionsdirektör, utbetalning.

När betalas det ut?

– Successivt. Allteftersom vi kan ge den här funktionaliteten och handlägga det. vecka fem är den sista veckan som vi ska kunna avsluta de här ärendena, säger Mirja Hjers.

Kalmar län som var ett av de läns om drabbades värst av sommarens torka är också det län som sticker ut mest i en positiv bemärkelse menar Håkan Henriksson från Jordbruksverket.

– Här är vi i Kalmar idag och det är ju en fantastisk insats länet har gjort här och det står ut som det positiva exemplet, här har vi mycket att hämta, säger han.

Vad är det som går bra här?

– Man arbetar metodiskt och det har blivit mycket bättre, säger Henriksson.

Utbetalningarna av 2018 års EU-stöd ligger i fas och fredagens möte hade som syfte att kunna hjälpa varandra att bli bättre.

– Man kan kasta skit, men vi blickar framåt. Vi vill hjälpa Jordbruksverket att utvecklas, vi vill hjälpa oss själva och vi vill få hjälp av lantbrukare och LRF hur vi kan bli bättre, säger Thomas Carlzon.

– Precis och då kan vi ju sprida ringarna på vattnet, det behövs positiva exempel både på myndighetsnivå och på företagsnivå, fyller Håkan Henriksson i.

Men vad fick sommarens torka för konsekvenser?

– Vi har inte sett slutet på alla konsekvensers som kommer att bli av torkan. Man kan se det i tre steg, först hade vi en akut brist på bete sen har det blivit en likviditetsbrist och sen kommer det bli en personlig tragedi och det är där vi måste sätta in alla knutar så att vi kan hjälpa de som får psykiska problem, menar Håkan Lundgren ordförande LRF Sydost.

Mathias Jonsson som driver en av landets största mjölkproduktionsgårdar, Ogestad Herrgård tycker att dagens möte var lyckat.

– Man har verkligen lyssnat och tagit till sig och litegrann så att man vågar tänka utanför boxen. Det tycker väl jag är det absolut bästa med dagen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar