Snart försvinner karensdagen – det här behöver du veta

Annika Strandhäll (S) Socialminister. Foto, vänster: Mostphotos. Foto, höger: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Vid årsskiftet ändras reglerna. Det kommer att gynna vissa yrkesgrupper mer än andra.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

När du är sjuk och hemma från jobbet får du ingen sjuklön under första dagen. Det är den så kallade karensdagen. 

Från och med den 1 januari 2019 så kommer karensdagen att slopas. Det var efter ett regeringsförslag i våras som riksdagen röstade igenom propositionen i maj.

Den tidigare karensdagen kommer att ersättas med ett karensavdrag. Karensavdraget kommer att bli 20 procent av genomsnittlig veckoersättning av din sjuklön.

Den nuvarande karensdagens utformning slår olika för olika grupper på arbetsmarknaden. Bakgrunden till förändringen är att ersättningssystemet vid sjukfrånvaro ska bli mer rättvist.

Det kommer bland annat att gynna yrkesgrupper såsom undersköterskor, sjuksköterskor, brandmän och poliser som jobbar obekväma tider, där det i dag spelar stor roll om du blir sjuk en dag då du skulle jobbat ett långt eller kort pass.

– Det är välfärdsyrken såsom undersköterskor och personliga assistenter som drabbas hårdast av karensdagen i och med att det är vanligt med kvällsjobb och jobb över jul och nyår i välfärden. Det tycker vi är orättvist och något vi vill ändra på, sade socialminister Annika Strandhäll (S) i våras.

Förändringen innebär samtidigt att de som blir sjuka när de jobbar korta dagar förlorar på det nya systemet.

– Om du skulle ha blivit sjuk en dag när du arbetar få timmar och du kanske skulle få lön för kanske fem timmar den dagen. Då skulle dessa timmar ha gått bort i karensdagen. Men nu görs ett avdrag utifrån vad du skulle ha fått i sjuklön för hela den veckan och då kan avdraget blir större än tidigare, säger verksamhetsutvecklare Jenny Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan till Dina Pengar.

Med dagens system kan du också undvika ett högt avdrag på din lön genom att jobba större delen av dagen. Med det nya systemet spelar det ingen roll vilken tid på dagen du sjukanmäler dig, avdraget på lönen blir ändå 20 procent.

Karensreglerna skiljer sig dock beroende på vilket kollektivavtal du omfattas av. Det är därför viktigt att du hör med ditt fack eller din arbetsgivare för att ta reda på vad som gäller på din arbetsplats.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar