I samarbete med annonsör

Skogsutbildningen – en rak väg ut i arbetslivet

En av landets mest betydelsefulla branscher behöver mer arbetskraft. Naturbruksgymnasiet i Kalmar erbjuder utbildningen som ger jobb direkt efter avslutade studier.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Skogsutbildningen, som är en del av Naturbruksgymnasiet i Kalmar, är ett val för dig som tycker om att arbeta i naturen. Utvecklingen har gått fort i branschen och yrkesutövandet skiljer sig stort ifrån vad en traditionell skogsarbetare gjorde förr i tiden.

Idag är branschen framträdande inom digitalisering och som till exempel maskinförare krävs det hög teknologisk kompetens.

– Att jobba i skogen idag, framförallt som maskinförare, är ett riktigt högteknologiskt arbete. Man har minst två datorer inne i maskinen som är som ett litet kontor. Man skickar epost från maskinhytten och hämtar information från sin uppdragsgivare. IT-utvecklingen och den tekniska utvecklingen går snabbt fram och där har vi har varit ganska tidiga inom skogen och varit en ledande aktör, säger Mikael Gustafsson, Programansvarig på Skogsutbildningen.

Att arbeta inom skog innebär inte bara möjligheter till kompetensutveckling utan också en trygg framtid där behovet av arbetskraft kommer att fortsätta.

– Som det ser ut idag och de senaste två åren så är prognosen på arbetsmarknaden mycket god. När eleverna slutat hos oss så har de i regel haft två till tre jobb att välja mellan, varav skogsmaskinförare är ett av de yrken som det finns ett särskilt behov av, säger Mikael Gustafsson.

Vad skulle du säga är det bästa med att jobba inom skog?

– Skogsnäringen är en av de viktigaste näringarna vi har i landet och tittar vi på nettoexporten så är det ingenting som slår skogsbruket. Det är betydelsefullt för alla invånare eftersom vi alla har tillgång till skogen tack vare allemansrätten, säger Mikael Gustafsson och fortsätter; – Vi som jobbar i branschen på olika sätt är involverade i hela kedjan. Om vi sköter skogen på rätt och bra sätt kommer tillgängligheten finnas kvar och stabiliteten för ekonomin. Skogen kommer alltid att finnas och behovet av arbetskraft, den finns här på plats och här kommer jobben att finnas i framtiden.

Thomas Håkansson är representant från skogsnäringen och ambassadör för skogsutbildningen. I rollen jobbar han för en god och nära kontakt mellan skolan och näringen.

– Det är viktigt att skogsnäringen finns närvarande för att kunna få ta del av nyutbildad personal, säger Thomas Håkansson.

Efter att ha jobbat i nära relation till utbildningen tycker han att skolans utbildning möter de behov som arbetslivet ställer.

– Den är väldigt aktuell och á jour. Vi får ut väldigt många duktiga nyutbildade elever och som utbildningen är nu så möter den formen som de behöver för att passa i yrkesrollen. Det är många pusselbitar som ska på plats och det tycker jag att skolan lyckas med.

Vilket behov finns för ny arbetskraft inom skogsnäringen?

– Vi har hela tiden ett behov av arbetskraft. Dels så är medelåldern ganska hög och det har blivit ett litet glapp mellan generationerna. Med många pensionsavgångar så riskerar vi att få ett vakuum. Branschen är samtidigt på väg framåt och det förs fram nya produkter inom skogen, vilket leder till ett ökat behov. Enligt prognoserna så ökar behovet även i framtiden och med det personaltätheten. De som är intresserade och vill vara med på detta har en väldigt god möjlighet.

Fredagen den 25 januari håller Naturbrukgsgymnasiet i Kalmar öppet hus klockan 12. Mer information hittar du här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.