Laddar

SJs kritik mot svenskarna: ”Skev bild om punktligheten”

SJ håller tiden bättre än svenskarna tror.

delningar

Kantar Sifo frågade nyligen 1 000 svenskar hur många av SJs tåg som håller tidtabellen.

”Hälften”, blev svaret. Den korrekta siffran är dock att nio av tio tåg är i tid. Nu menar SJ att de håller tiden bättre än svenskarna tror, samt att bristen på kunskap gör att många väljer bort att resa miljövänligt på fel grunder.

– Det finns en skev bild om punktligheten på järnvägen. Om fler visste att de flesta tåg går i tid så skulle fler välja att resa hållbart, säger Crister Fritzson, vd för SJ.

Undersökningen visar att kunskapen om hur tågen håller tidtabellen är låg. I genomsnitt anger de tillfrågade att de tror att 53 procent av tågen håller tidtabellen. Var tredje tror att färre än 40 procent av tågen är i tid. De som reser mycket med SJ har en bild som stämmer överens mer med verkligheten, nämligen att 70 procent av tågen är tid.

Men även den siffran är för låg enligt SJ. Den verkliga siffran för helåret 2017 är 90 procent, en ökning med två procentenheter jämfört med 2016.

– Självklart skiljer det mellan olika sträckor och olika tågtyper, men nio av tio tåg är i tid. SJ är faktiskt lika bra på att hålla tidtabellen som världens punktligaste flygbolag, säger Crister Fritzson.

Världens punktligaste flygbolag 2017 redovisade nämligen också 90 procent. Då är ändå marginalen större inom flyget, som anser sig vara i tid när planet anländer inom 15 minuter efter utlovad tid. På järnvägen är toleransen bara fem minuter innan tåget räknas som försenat.

I undersökningen uppger var fjärde att de skulle resa mer med tåg om de var punktligare. Vilket tågen alltså är, enligt SJ.

Relaterade artiklar