Laddar

Seger för Gränöborna – vindkraft röstades ner

Majoriteten av politikerna sa nej till en vindkraftpark i Gränö.

delningar

Den omdiskuterade vindkraftparken ute i Gränö har fått sig ett slut. Under tisdagen röstade majoriteten av politikerna i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden emot förslaget.

Det var Socialdemokraten Lennart Storm som la fram ett avslagsyrkande, som sedan majoriteten röstade på.

För familjen Hjertqvist var tisdagens besked mer än ett beslut om vindkraftpark.

– Jag grät och skrek av glädje igår. Det går knappt att beskriva känslan. Det är en sjukt lättnad efter det här beskedet, säger Elin Hjertqvist.

Elin som tillsammans med familjen bor ute i Gränö bedriver i dag en egen verksamhet där hon utför privata sittningar för att hjälpa personer att hitta sin inre kraft, något som skulle bli omöjligt om Kumbro Vinds ansökan hade gått igenom.

– Det kommer inte gå att bedriva en verksamhet om vindkraftverken kommer hit. Mina kunder kommer hit av en anledning och det finns en anledning till varför min familj flyttade hit, det är för att det är tyst. Med vindkraftverken så fallerar hela konceptet, sa en bedrövad Elin.

Nu en månad senare är både familjen, huset och verksamheten räddat tack vare majoriteten av politikerna i Nybro kommun.

– Det är fantastiskt! Jag får behålla verksamheten och jag och min familj får bo kvar i huset där vi har satsat all vår förmögenhet i. Jag är enormt tacksam över partierna som stöttade oss i det här beslutet, säger Elin Hjertqvist.

Hur ska ni fira det här?

– Vi ska ställa till med stor grillfest tillsammans med alla berörda i Gränö, avslutar Elin.

I och med beslutet måste vindbruksplanen ses över. 

Relaterade artiklar