Laddar

Sanering av asbest i brandresterna

I början på juni brann en lagerlokal i Orrefors ner till grunden. I brandresterna hittades asbest, som behövdes saneras bort.

delningar

I början på juni brann en lagerlokal i Orrefors ner till grunden. Branden misstänkts vara utlöst av en elcentral i byggnaden, någonting som inte är helt säkert. I brandresterna fann kommunen spår av den hälsofarliga mineralen asbest, som i värsta fall kan orsaka lungcancersjukdomar hos människor om den andas in. Därför har brandresterna nu sanerats och ska fraktas till avfallsanläggningen i Moskogen.

– Det var massa asbest, som är livsfarligt, här i resterna. Så det har vi behövt sanera bort. Vi började med saneringen idag, fredag, förmiddag och kommer att vara klara på måndag,, säger ägaren till den nedbrunna lagerlokalen.

Saneringen behövde ägaren själv stå för, i och med att det försäkringen inte täckte saneringsarbetet. Grunden av den nedbrunna lagerlokalen kommer att vara kvar i Orrefors i väntan på vad som kommer att hända med den.

– Jag har marken arrenderat i 50 år från och med när jag köpte den 2008, säger ägaren. Som har framtidsplaner för platsen.

Arbetet med att sanera platsen och att frakta bort de brandrester som finns kvar på platsen har gått fortare än förväntat, trots att lagerlokalen var närmare 200 kvadratmeter stor och ett par bilar även brann upp i samband med att lagerlokalen brann.

– Vi trodde att det skulle vara mera jobb, men det mesta har brunnit upp. Så det är väl det enda positiva med det här, säger ägaren.