Laddar

Rekordmånga viltolyckor förra året: ”Väldigt skrämmande”

Under 2017 inträffade rekordmånga viltolyckor i Emmaboda, en anledning är vattenbristen under sommaren.

delningar

Olyckor med vilt nådde en rekordnotering under 2017. Sammanlagt anmäldes 61 186 olyckor vilket är 2 600 stycken fler än 2016 och nästan 13 000 fler än året dessförinnan i landet. Det visar statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Boris Karlqvist är informatör på Älgskadefondsföreningen som aktivt arbetar för att försöka minska viltolyckorna. Han berättar att ökningen var väntad men inte på denna nivån.

– Det är ju väldigt skrämmande det här. Tyvärr trodde jag nog att det skulle öka men kanske inte i den omfattningen, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Karlqvist tror att sommarens torka har lett till nya rörelsemönster hos djuren. Samtidigt ledde höstens blöta dagar till att åkrar och betesplatser stod under vatten, vilket ledde till att djuren tog vägar som inte stämmer med befintliga viltstängsel.

I Emmaboda kommun inträffade under 2017 sammanlagt 303 viltolyckor, vilket är den högsta siffran på sex år. I Emmaboda är det rådjursolyckor som toppar statistiken med 185 olyckor. Efter det kommer vildsvin med 73 olyckor, enligt Nationella Viltolycksrådet.

 

Här är viltolyckorna uppdelat på djur: 

Älg: 36

Rådjur: 185

Kronhjort: 1

Dovhjort: 6

Viltsvin: 73

Utter: 1

Övriga djur: 1 

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Relaterade artiklar