Redaktören: "Utan er hade vi aldrig varit där vi är idag"

Här är de mest lästa artiklarna under året som gått på 24Nybro.

delningar

Hur ska man summera ett år som har gått på allra bästa sätt? Det är nästintill omöjligt att ta med alla specifika händelser och nyheter som har hänt i Nybro kommun under året men vi ska försöka ge er en tillbakablick på de allra hetaste.

Jag vill börja med att tacka samtliga i Nybro kommun och även utanför som har valt att vara en del av 24Nybro, både som läsare men även som tipsare. Utan er hade vi aldrig varit där vi är i dag.

När 2018 börjar lida mot sitt slut ska jag försöka ge mig på en tillbakablick månadsvis för att ge er de mest lästa artiklarna under året.

JANUARI:

I slutet av januari kunde 24Nybro avslöja att Nybrobon Mohamed Anas och hans tre kompanjoner valde att öppna en stor bilhall i lokalerna där Delta produktion och Busparadiset en gång vistades i, på Jutarnas väg 4 i Nybro.

Samma dag nåddes vi även av den tråkiga nyheten att Kiviks musteri, som kom till Kristvallabrunn så sent som 2014 – valde att lämna den tidigare vattenfabriken och flytta ner hela verksamheten till Kivik.

Sedan Nejdes fick ett tråkigt avslut under 2017 hade lokalerna på Långgatan i Nybro stått tomma efter att Kronofogden tömt butiken på des ägodelar. Knappt ett halvår efter tömningen valde duon Sam Olofsson och Urban Eliasson att återigen öppna en cykelbutik i lokalerna.

FEBRUARI:

I februari i år började det snöa och det ordentligt. Så pass att den mest lästa artikeln under februarimånad handlade just om det.

I slutet av månaden kunde 24Nybro berätta att Nybro toppade listan över mest nederbörd i landet. Mellan klockan 07.00 på måndagsmorgonen och 07.00 på tisdagen fick Nybro 9,2 millimeter nederbörd, vilket var mest i hela landet.

I mitten av månaden gick Michelle Andersson, undersköterska i Nybro kommun ut och gav kommunen en rejäl känga efter att man hade tagit fram nya metoder för att locka sommarvikarier till omsorgen.

Michelle Andersson menade på att så som systemet såg ut då, tvingade arbetarna att agera som robotar.

I början av månaden nåddes vi av den tråkiga nyheten, att Olssons Guldsmedsaffär med anor från 1938 tvingades läggas ner.

– Det är oerhört tråkigt. Vi får lägga ner verksamheten då vi inte har något flöde i butiken, sa ägaren Mari Persson, barnbarn till grundaren Erik.

MARS:

Det var i slutet av mars som den mest klickade artikeln skapades på 24Nybro. Det var strax efter klockan 23.15 som SOS Alarm fick ett larm om en brand i den gamla Jysk-lokalen vid Transtorpvägen i Nybro.

När räddningstjänsten kom till platsen befann sig en del av lokalen i lågor.

Det hade varit på gång under några månader och under mars månad stod det klart efter ofantligt mycket renoveringsarbeten att duon William Appelton, tillsammans med Afrim Dalipi, skulle öppna den nya restaurangen Burek House vide den gamla Sveakiosken i Nybro och vilken pangstart verksamheten fick.

Redan under första dagen sålde duon slut på allt.

I början av mars fick vi reda på att Postkodlotteriet återigen hade delat ut en vinst i Nybro. På bara några år har storvinst efter storvinst hamnat i kommunen och nu var det dags igen.

Hela 96 personer i postnummer 382 46 i Nybro fick den 1 mars, dela på en miljon kronor.

APRIL:

I slutet av april brukar det årligen hållas en cruising i Nybro. Vår reporter Axel Brantemo var på plats för att bevaka när vrålåken gästade Nybros gator.

24Nybros redaktör hann under första april dra en rejäl lögn som blev rejält klickad. I sin artikel slog man fast att en utredning gjord av konsultfirman LIRPA och deras utredare Elsa Balandis visar att marken vid Svartbäcksmålabacken, som vilar på en gammal soptipp, var extremt förorenad och skadlig – och kunde orsaka lila tår (!).

I början av april nåddes vi av den glada nyheten att NK Kosttillskott flyttade sin verksamhet från Transtorpvägen till att under påsken öppna upp i den nyrenoverade lokalen på Storgatan 7 och Parfymeri Cazandras gamla lokal. 

MAJ:

Majmånad var Kungshallsbrandens månad. Det var i slutet av maj som brandkår, ambulans och polis larmades till Dahlbrogsgatan i Nybro efter att en brand brutit ut i en lägenhet.

Huset evakuerades och fyra personer fick föras till sjukhus för kontroll efter att ha andats in brandrök.

Det slutade med att samtliga fick lämna sjuvåningshuset i väntan på renovering.

JUNI:

Juni började i en absolut hetta. Det medförde vissa risker och en hel del bränder. I början av månaden bröt en skogsbrand ut i Desemåla.

Branden uppskattades att vara ungefär 100 gånger 100 kvadratmeter stor och inledningsvis var den inte under kontroll.

Två styrkor från räddningstjänsten var på plats och fler brandmän var på väg för att delta i släckningsarbetet.

I mitten av juni fick vi lära känna Nybrobon Kenneth Lindkvist som tillsammans med frun Birgitta hade fått sig en häftig resa. Deras gemensamma barn, Emil och Viktor hade under tidig ålder fått diagnosen autism.

I en öppen och varm artikel valde Kenneth att berätta om de tuffa åren.

Efter den stora branden i Kungshall i maj månad hittade många av de övriga hyresgästerna något tillfälligt boende medan huset renoverades för full men en familj stod utan och skulle i värsta fall få bo ute.

Mamman i familjen valde att kontakta redaktionen för att lösa den akuta frågan.

JULI:

Juli började med en härlig nyhet när Nybrotjejen Angelica Henriksson och hennes sambo Christoffer Bergström fick hem mystisk post.

Det var i början av juli när paret kom hem så hittade de över 400 kondomer i brevlådan.

I mitten av juli fick den 45-årige Nybrobon Johan Fredriksson gästa TV4 för att skrapa triss. VVS-montören hade handlat sin trisslott på ICA Kvantum i Nybro och skrapade fram hela 250 000 kronor.

Det varma vädret ställde till det för många av Sveriges köttbönder under sommaren. Extremtorkan gjorde så att många tvingades slakta sina djur under den rådande situationen.

Efter den prekära sitsen gick nämligen ICA Kvantum i Nybro ut med en information gällande köttmarknaden och uppmanade sina kunder att köpa svenskt kött. Något som hyllades av kommunalrådet Christina Davidson (C).

AUGUSTI:

Sommaren bjöd som sagt på en extrem hetta och torkan var påtaglig. Under augusti gick SMHI ut med informationen om ökad risk för stora regnmängder i Kalmar län, vilket gladde många.

Vandrarhemmet i Nybro hade stått tom i över ett år, detta efter att Migrationsverket bestämt några månader tidigare att lägga ner asylboendet.

Duon Nico Saber och Roland Rahhal valde att slå till när fastigheten såldes på exekutiv aktion och vann budgivningen. Under augusti öppnade de upp den nyrenoverade vandrarhemmet i Nybro.

Under augusti fick vi reda på att kedjan Dressman planerade för att stänga sin butik i Nybro, vilket visade sig vara klart.

SEPTEMBER:

Efter framgångarna med sitt UF-företag fick 21-årige Nybrobon Azad Ali åka till Stockholm för att äta middag på slottet med kungafamiljen.

– Det var fantastiskt och det var en jättefin upplevelse. Det var många på plats i det stora slottet i Stockholm, sa han.

Den tidigare pizzerian Emiro på Fabriksgatan 7 i Nybro var länge ute till försäljning. Efter att lokalen bytt ägare två gånger under en kortare period valde entreprenören och Nybrobon Hasan Hatem, som äger Södra Grillen i Kalmar och restaurangen i Trekanten, att ta över verksamheten.

– Jag har länge velat ha en verksamhet i Nybro och när den här fina lokalen dök upp så valde jag att slå till, sa Hasan.

Balkanrestaurangen Burek House vid gamla Sveakiosken fick en pangstart på sin verksamhet. Efter knappt ett halvår på banan valde ägarna att sälja verksamheten efter att ha fått ett bud de inte kunde motstå.

OKTOBER:

Oktober fick sig ett explosivt avslut när det i slutet av månaden exploderade på Kährs i Nybro.

Den fullt utvecklade branden i panncentralen skapade en ordentlig smäll som många närboende märkte av.

I slutet av oktober fick Nybro lite av en konstig utmärkelse. Staden röstades fram till en av Sveriges fulaste städer.

Under en omröstning fick Arkitekturupprorets 35 000 följare säga sitt via Facebook – här är Sveriges fulaste stad.

I sex månader har Arkitekturupprorets följare fått rösta på vilken av Sveriges städer är den fulaste. I topp hamnade Borlänge med 1007 röster av totalt 6 666.

Med 23 röster av totalt 6 666 kom Nybro stad på en 47:e plats på listan över Sveriges fulaste städer, tätt före städer som Avesta, Boxholm, Motala och Sävsjö.

I början av oktober nåddes vi av den glada nyheten att jätten Royal Design valde att göra en extremt stor satsning i Nybro.

Företaget snabba expansion fick verksamheten att bestämma sig för att bygga en stor lagerlokal i Nybro.

– Tanken med detta är att vi ska satsa järnet för att kunna få en stor tillväxt, det är verkligen en jättesatsning. Vi kommer göra bygget i två etapper, först 20000 kvadratmeter och sen ytterligare 20000 som ett sammanhängande lager, sa Royal Designs medgrundare vice vd Andreas Ekberg.

NOVEMBER:

Novembermånad präglades av trafikolyckor där en kvinna fick sätta livet till och där det återigen exploderade på Kährs. Förutom det försvann även strömmen i Nybro stad, där många blev drabbade. Den händelsen fick 24Nybros läsarsiffror att skjuta i höjden.

DECEMBER:

Även i december nåddes vi av de extremt sorgliga nyheterna när en lastbilsolycka inträffade på riksväg 25. Två personer omkom efter olyckorna.

Men December bjöd även på lite gladare nyheter med. Nybrobon Paula Olsson har i tio års tid ägt frisörsalongen Amazing både i Madesjö men även på Algatan i Nybro.

Hon har under det senaste året varit frånvarande men bestämde sig för att återigen öppna – nu i en ny tappning.

På Storgatan 30 förbereddes lokalerna, som tidigare var ett HSB-kontor, för en frisörsalong och butik.

Även Dennis Dietrichsson mest känd för Western Streetfood meddelade en glad nyhet.

24Nybro kunde i början av året avslöja att Western Streetfood med Dennis Dietrichsson i spetsen sökte efter en lokal att verka i. Under december meddelade han att han hade hittat en lämplig lokal – nämligen vid stationshuset i Nybro.

Som ni ser har året bjudit på lite gott och blandat i Nybro kommun. Det har varit både glada och tråkiga nyheter men nu när 2018 når sitt slut vill jag önska er kära läsare, följare och alla kommunbor ett gott nytt år så hoppas jag att vi tillsammans skapar ett bättre Nybro.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.