Laddar

Raving ryter ifrån: ”Människors liv faller i bitar”

Vänsterpartisten Kaj Raving från Nybro har fått nog.

delningar

I ett pressmeddelande ryter vänsterpartisten och Nybropolitikern Kaj Raving ifrån om lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Han menar på att regeringen måste göra något innan allt faller i bitar.

– Det får vara nog nu. Vi vill inte se ett reportage till om en förtvivlad familj som fått sin tillvaro krossad eftersom deras barn inte kan andas själv, inte kan gå själv, inte kan äta själv, ett barn som behöver hjälp med allt – ändå blir nekad personlig assistans. Regeringen har aviserat en lagändring men tills dess fortsätter människor att drabbas av Försäkringskassans bedömningar, skriver politikern och fortsätter.

– Det duger inte. Regeringen måste dra i handbromsen för att rädda de människor som drabbas här och nu.

Enligt Raving duggar larmrapporterna tätt när det gäller LSS och personlig assistans.

– Allt fler människor med omfattande funktionsnedsättningar förlorar sin personliga assistans, trots att ingenting förbättrats, vare sig med diagnosen eller med symptomen. I många fall har tillståndet i stället försämrats, ändå dras assistansen in. Ingeting annat har heller förändrats i personens liv, men lagen tillämpas på ett mycket hårdare sätt, skriver han.

Något har enligt Kaj Raving gått rejält snett i bedömningarna av LSS.

– Syftet med rättighetslagen LSS var att personer med funktionsnedsättning ska kunna ”leva som andra”, bland annat med stöd av personlig assistans. Rätten till att kunna ha ett eget hem, arbeta, skaffa familj och leva på sina egna villkor. Så är det inte längre, skriver Kaj Raving.

Kaj Raving menar också att det är uppenbart att regeringens signalpolitik påverkar Försäkringskassans bedömningar.

– De enda som inte erkänner det är regeringen och Försäkringskassan. Regeringen har nu efter stora påtryckningar aviserat en lagändring under nästa år. Men till dess den är på plats gäller den hårdare bedömningen från Försäkringskassan och många människor riskerar att drabbas hårt. Nu måste regeringen sätta stopp för vidare inskränkningar till översynen av LSS är klar och en ny lagstiftning är på plats.

Trots att regeringen agerat angående LSS-bedömningarna så behövs det enligt Raving göras direkt innan människors liv faller i bitar.

– Att regeringen äntligen agerar är bra, men människor drabbas här och nu. LSS faller sönder och människors liv faller i bitar. Nu måste regeringen dra i handbromsen tills den nya lagstiftningen är på plats och det måste ske nu, skriver han och fortsätter.

– De senaste dagarnas avslöjanden kring skatteflykt visar också med att tydlighet att det inte är pengar som saknas, men de behöver omfördelas. Det är skatteflyktingarna som ska klämmas åt, inte människor som behöver stöd och hjälp från samhället.

 

Relaterade artiklar