Laddar

Problemen fortsätter på kyrkogården

Tre nya anmälningar: "Kameraövervakning inget alternativ"

delningar

Under hela förra veckan möttes Nybroborna av nyheterna att ett flertal gravar hade vandaliserats och utsatts för stöld på Nybro kyrkogård. 

I slutet på förra veckan kom också uppgifter om ovanlig anmälan på kyrkogården.

– Någon har strött ut mjöl på liggande gravstenar och på trappen och dörren till kapellet. Det är ett mycket märkligt tilltag som jag aldrig varit med om tidigare, sa Glenn Adolfsson från polisen då.

Problematiken på kyrkogården har dock inte upphört. Enligt polisen har man fått in ytterligare tre anmälningar.

– Man har stulit saker och vandaliserat vid tre gravar på kyrkogården, säger Glenn Adolfsson.

Finns det något samband mellan de olika gångerna. I de flesta fallen handlar det om barn/ungdomars gravar som utsetts? – Nej det finns inget sådant samband som vi kan se det. Utan vi har fått in anmälningar på vandalisering och stöld på vuxnas gravar med, säger Glenn och fortsätter.

– Det är oerhört ledsamt men samtidigt jättesvårt att göra någonting åt. Det bästa är om man kan komma på dem, vilket inte är helt enkelt. Det man kan göra är att ha någon form av bevakning på kyrkogården.

Bevakning på kyrkogården sker redan under kvällstid enligt Monica Berglund på Nybro Pastorat. 

– Vi har vakter som vandrar på kvällarna men de har inte sett något tyvärr. Vi kan ju inte kolla varenda person som kommer in till kyrkogården, säger hon.

Har ni funderat på att ha kameraövervakning på kyrkogården för att minska på problemet? – Det hoppas jag verkligen inte att det ska behövas. Det är fruktansvärt i så fall. De som har vandaliserat och stulit saker från gravarna har gått över gränsen. Man stjäl inte från andras gravplatser, säger Monica.

Vad kan ni göra åt saken – för det här verkar ha blivit ett problem för er? – Det är inte mycket vi kan göra åt detta, tyvärr. Det här har fått något uppsving hos anhöriga och deras uppmärksamhet av vad de har haft och inte har längre vid gravplatserna. Det här är inget nytt som har kommit. Tyvärr så har det förekommit stölder på kyrkogårdarna innan och då främst att man stulit blommor och gravdekorationer, avslutar hon.

 

 

Relaterade artiklar