Laddar

Prisbelönt entreprenör inspirerade elever

Inför en så gott som fullsatt aula inspirerade föreläsaren och entreprenören Therese Albrechtsson eleverna vid Åkrahällskolan. Hon berättade bland annat om hur hennes liv som entreprenör sett ut sedan hon drev ett UF-företag. Något många elever nu ska göra vid gymnasiet i Nybro.

delningar

Lite drygt 350 av Åkrahällskolans elever och ett tiotal profiler från näringslivet tog plats i aulan på skolan på onsdagseftermiddagen. Prisbelönte entreprenören Therese Albrechtsson höll en inspirationsföreläsning på skolan där hon berättade om sitt liv som entreprenör.

Therese startade sin karriär precis som många av eleverna i aulan troligtvis också vill starta. Nämligen genom ett UF-företag på gymnasiet. Hon trodde så hårt på sin idé Bodyguard, ett spray för att förhindra våldtäkter, att hon trots råd från nära och kära valde bort studerandet på handelshögskolan och satsande på sitt entreprenörsskap. Och hon lyckades.

– Jag sålde det bolaget efter några år och har haft fyra bolag sedan dess, berättade hon för 24Nybro strax innan föreläsningen startade.

Therese Albrechtsson karriär har trots att hon endast är 30 år gammal varit väldigt lyckad. Som 23-åring prisades hon som Europas bästa unga entreprenör och är det någon hon vill peka på som skapar framgångar är det att man ska tro på sig själv.

– Det är inte alltid man lyckas men det gäller att fortsätta att ta för sig. Våga tro på sig själv både i med och motgång. Jag har haft motgångar och det är inte alla bolag jag har haft som gått spikrakt uppåt, säger Albrechtsson.

Efter föreläsningen fick eleverna möjligheten att ställa frågor. En fråga Therese själv vill peka på, som ofta dyker upp, så är det den om självkänsla, att många har en dålig självkänsla.

– Man tror inte på sig själv och har väldigt höga krav. Många mår dåligt på grund av detta och därför tycker jag det är viktigt att berätta om att jag också har misslyckats och att jag också har fått jobba hårt med mitt självförtroende, säger hon.

Swedbank, Åkrahällskolan, Nybro företagsgrupp och Ung företagsamhet (UF) arrangerade gemensamt föreläsningen. Tobias Carlsson, regionchef vid UF i Kalmar län berättar om varför man valde just Therese som föreläsare i Nybro.

– Ser man till hennes bakgrund så började hon som handbollspelare men skadade sig som ung. Där och då tog hon någonstans beslutet att hon ville satsa på något annat och det blev just entreprenörsskap. Hon har gått den väg många andra säkert vill gå, säger han, och fortsätter:

– Hon förmedlar en känsla av att allt går men det gäller att ta till vara på chanserna.

Till föreläsningen kom även elever från Emmaboda kommun för att lyssna och låta sig inspireras.