Laddar

Positiva vindar över Nybro Glasbruk

Glasbruket gör en offensiv satsning i Norge, Tyskland och lokalt.

delningar

Hjärtat i den här delen av regionen har börjat slå igen. Glasriket är vid liv kan man minst sagt påstå. Glasbruken i Nybro, Målerås och Pukeberg samt hyttan i Orrefors och MickeJohans egen hytta utanför Örsjö har blåst liv i Glasriket igen.

Stora delar av glasbruken i trakten är på frammarsch – något som har bevisats under året. Nu kommer nästa glasbruk, nämligen Nybro Crystal med positiva nyheter.

– Vi beslutade i våras efter mässan i Oslo att vi ska satsa på den norska marknaden. För 15 år sedan var Norge en bra marknad för oss men då vi tappade vår agent där borta så har det successivt försvunnit, säger delägaren Johan Lindgren och fortsätter.

– Traditionellt har Norge alltid varit en bra marknad för oss. Vi har haft en del norrmän på besök här och det känns som att tiden är kommen för att göra en satsning där borta.

Glasbruket har även sökt sig mer söderut på marknaden.

– Vi har fått otroligt bra gensvar från besökare från norra Tyskland. Därför har vi påbörjat ett samarbete där som vi hoppas faller väl ut i framtiden, säger Johan.

Nybro Crystal har i dag produktion i stora delar av Europa, så som Sverige, Tjeckien och Italien bland annat. Men den viktigaste delen utförs i deras egna lokaler på Sågaregatan 6 i Nybro, nämligen all målning.

 Lena Sonesson, en av konstnärerna som har designat en serie hjärtformade skålar. Foto: Faton Pasho

Till hösten har Nybro Crystal tillsammans med tre glaskonstnärer, Anders Lindblom, Lena Sonesson och Mia Branzell tagit fram serier av bruksglas – som än så länge visat sig vara rena succén.

– Alla tre serier har gått otroligt bra på marknaden så det känns riktigt roligt just nu. Man märker att glasriket som sådant har fått ett uppsving, säger Johan.

Förutom de internationella satsningarna har Glasriken tillsammans beslutat på en mer lokal satsning.

– Sedan vi började skicka vår tidning lokalt har det visat sig bra. Fler lokala intressenter kommer ner till oss nu, avslutar han.

 

Relaterade artiklar