Laddar

Pollensäsongen är här – så kan du lindra besvären

Ungefär 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av pollenallergi. Under den kommande veckan väntas björkpollenhalterna stiga kraftigt i regionen.

delningar

Kylan har hållit tillbaka halterna av björkpollen än så länge i regionen. Men i början av den här veckan väntas pollensäsongen komma i gång – och det rejält.

Englit pollenrapporten är risken stor för hela södra Sverige, men framfor allt i sydöstra Götaland, att björkblomningen kommer bli riklig under våren.

– Det är svårt att skydda sig mot pollen, men är man allergisk så är det viktigt att man tar sina tabletter – och att man börjar i tid, gärna långt innan det drar i gång på riktigt, säger Marianne Gustafsson på Apoteksgruppen i Kalmar.

Några andra tips på hur man kan ”skydda” sig mot pollen?

– Det sätter sig ofta i håret, så att skölja ur det innan man går och lägger sig och att inte vädra allt för mycket hemma. Det är ju svårt att undvika pollen, men att ta sina tabletter, nässpray och ögondroppar är viktigt, säger hon.

Vad tycker du man ska göra om man misstänker att man har pollenallergi?

– Det första man ska göra då är att gå och testa sig för att se om man har det. Sedan finns det bra läkemedel som kan lindra besvären.

Relaterade artiklar