Politiker vill se krafttag för en förbättrad psykiatri

Han vill ha diskussion om vårdval för att förbättra tillgängligheten för barn- och ungdomspsykiatrin.

delningar

Nybropolitikern, regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsberedningen i regionen Jimmy Loord (KD) efterlyser nu en diskussion om en förbättrad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin i länet.

– BUP i länet har under lång följd av år präglats av allt sämre tillgänglighet. Vi har under lång tid sett att köerna till både ett första besök och fördjupad utredning blir allt längre och vi är väldigt långt ifrån att klara tillgänglighetskraven. Detta är förstås djupt oroande, säger Jimmy Loord i ett pressmeddelande och fortsätter.

– De barn och ungdomar och deras familjer som behöver hjälp behöver den oftast snabbt och lång tid av väntan riskerar att försämra situationen. Verksamheten har försökt vidta åtgärder och kommer framöver att fortsätta göra så men enligt min bedömning är dessa inte tillräckliga för att långsiktigt vända den just nu allt mer försämrade tillgängligheten.  

I Östergötland har man goda erfarenheter av att tillgängligheten blivit bättre och köerna minskat. Nu vill Loord att regionen tar del av Östergötlands erfarenhet av att ta in BUP i vårdval.

– Detta skulle för oss innebära att patienterna ska kunna välja mellan regionens egna BUP-verksamhet och andra vårdaktörer. Detta är en möjlighet där den egna verksamheten och andra privata eller ideella organisationer kan erbjuda större valfrihet och mångfald. Erfarenheten visar att kvaliteten stärks. Det är såklart viktigt att regelverket för ett sådant vårdval också säkerställer kriterier för god kvalitet och tillgänglighet, säger han och avslutar.

– Det är orimligt att våra patienter i Region Kalmar län ska behöva drabbas av senfärdighet. Jag förväntar mig nu att vi påbörjar en rejäl diskussion om möjligheterna att införa vårdval för barn- och ungdomspsykiatrins verksamhet och jag har en förhoppning om att vi kan lyfta frågan på kommande hälso- och sjukvårdsberedning. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar