Polisforskarens utspel: Polisen borde skjuta tidigare

Foto: Mostphotos/Pressbild - Foto: Mostphotos

Kritiken efter dödsskjutningarna – vill att polisen ska skjuta snabbare.

Du och 17 andra har reagerat på denna nyheten

delningar

Den senaste tiden har polisens användning av skjutvapen aktualiserats. Polisens tillsynfunktion kommer att göra en översyn av polisens användning av skjutvapen under 2018, och man menar att de nuvarande skjutkungörelsen behöver moderniseras. Regleringen beskrivs som svåröverskådlig, omdern och skapar osäkerhet.

– I de fall skjutvapenanvändning är den yttersta utvägen, gör otydligheten i regleringen att poliser riskerar att skjuta sent och i nödvärn snarare än tidigare och i laga befogenhet, säger Magnus Roglert vid polisens rättsavdelning.

Pensionerade professorn Johannes Knutsson, som arbetat med polisforskning sedan mitten av 1970-talet, är dock av en annan åsikt. Han vidhåller att regleringen är krånglig, men är av åsikten att polisen skjuter för sent vid hotfulla situationer. Ett tidigare polisskott skulle kunna rädda liv, säger Johannes Knutsson.

– När poliser bör och ska använda sina vapen borde ha förändrats för länge sen. Skjuter man till exempel mycket tidigt i ett förlopp behöver man inte skjuta på människor. Då räcker det att skjuta bredvid. Du har inte en chans om angriparen kommer på väldigt nära håll och attackerar med en kniv eller en yxa. Sannolikheten att polisen blir skadad är mycket större och framförallt, sannolikheten att angriparen blir värre skadad är mycket stor, säger professor Johannes Knutsson till SVT Nyheter.

Antalet dödsskjutna har ökat markant i Sverige sedan 2013. På bara sex år har 19 personer avlidit efter skott från polis och Knutsson anser inte att polisen analyserar skjutningarna tillräckligt bra. 

– Vad är det för typ av händelser som ligger bakom den här ökningen? Finns det några ingångar eller någonting?  De borde fundera mer på vad man kan lära sig av varför en person sköts till döds, menar Johannes Knutsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.