Polisen går ut med ny varning: ”Viktigt att du…”

Foto: Mostphotos, Matilda Larsson. - Foto: Mostphotos

Under onsdagen gick flera myndigheter ut med en ny varning på sin hemsida.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I samband med att deklarationen skickas ut varnar nu polisen och Skatteverket för utskick av bluffmejl.

"Radera alla mejl eller meddelanden där du ombes ge ut dina kortuppgifter eller koder", skriver polisen på sin hemsida under onsdagen.

Den 2 maj är det sista dagen att deklarera och i samband med detta har polisen uppmärksammat att bedragare börjat skicka ut bluffmejl där de påstår sig komma från Skatteverket.

I mejlen hävdar bedragarna att du är berättigad att få pengar, men för att få tillgång till dessa måste du klicka på en länk. Följer du länken kommer bedragarna kräva att du utlämnar dina koder eller kortuppgifter.

– Vi har sett bluffmejl komma varje år när det är deklarationstider de senaste åren och de är inte alltid så lätta att avslöja. När man får mejl som uppmanar till att klicka på länkar eller direkt lämna ifrån sig kortuppgifter och koder ska man utgå ifrån att det är en bluff, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter.

Skatteverket efterfrågar aldrig dina kortuppgifter i mejl eller via sms, utan endast via sina e-tjänster där du själv loggar in på deras hemsida. 

Under 2018 anmäldes 259 000 bedrägeribrott. Enligt Brottsförebyggande rådet utgör nu bedrägerier 17 procent av den totala anmälda brottsligheten.

"Om du blivit utsatt för bedrägeri är det viktigt att du polisanmäler och kontaktar både din bank och försäkringsbolag så fort som möjligt", skriver polisen på sin hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar