Polis, vård och pensionärer vinnare i enig budgetreservation

Länspolitikern Loord (KD) nöjd efter gemensam budgetreservation med Moderaterna.

delningar

Moderaterna och Kristdemokraterna har i dagarna enats om en gemensam budgetreservation där partierna vill satsa på sjukvården, lägre inkomstskatter, försvaret, polisen och förskolan.

– Vi har visserligen en övergångsregering, men riksdagen är inte en övergångsriksdag. Risken är stor att konjunkturen vänder nedåt under de kommande åren. Vi har prioriterat hårt, utifrån landets behov och med samhällets mest utsatta i fokus, säger Jimmy Loord (KD):

Den kristdemokratiske riksdagsledamoten Jimmy Loord från Nybro är nöjd med förslaget som innehåller omfattande kristdemokratiska prioriteringar. 

– Utmaningarna inom hälso- och sjukvården är enormt stora och vi har under förra mandatperioden sett hur vårdköerna har fördubblats. De växande köerna har drabbat många som fått vänta orimligt länge på att få vård. Därför föreslår vi nu ett införande av kömiljarden och avsätter två miljarder för detta. Vi gör också en särskild satsning på primärvården för att stärka den så kallade nära vården. Vi påbörjar också återuppbyggnaden av LSS.

Moderaterna har även gått med på Kristdemokraternas krav på ett enprocentsmål i biståndet.

De två partierna föreslår bland annat fem miljarder kronor till sjukvården under nästa år och 7,5 miljarder året därpå, där en fördubbling av den så kallade kömiljarden samt åtgärder för att öka tillgängligheten i primärvården ingår.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill också sänka inkomstskatterna med 20 miljarder nästa år samt att även pengar till att stärka försvaret och polisen finns med i reservationen.

- Ytterligare en av de frågor som var viktiga för KD i valrörelsen var stärkt ekonomi för pensionärerna. Sveriges äldre förtjänar ett obrutet välfärdslöfte. En pension att leva på. En välfärd att lita till. Förutom de sänkta skatter för pensionärer som alla partier har varit överens om så sänker vi skatten för pensionärer ytterligare med 5,8 miljarder per år vilket ger fler pensionärer en stärkt ekonomi, säger Jimmy Loord (KD) och avslutar.

- Som utbildningspolitisk talesperson för KD är jag extra glad över att vi satsar mer medel än övergångsregeringen på Yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan fyller en viktig funktion för bl.a. Kalmar läns kompetensförsörjning. Därför är det viktigt att Yrkeshögskolan får förutsättningar att växla upp antalet utbildningsplatser vilket i sin förlängning även kommer gynna vårt län.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar