Partiet vill slopa ekonomisk stöd till samtliga med terroristkoppling

Sverigedemokraterna vill se ett hinder mot ekonomisk stöd till individer med terroristkopplingar.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var för några veckor sedan som Skånekommunen Staffanstorp med ChristianSonesson (M), kommunalråd i spetsen gick ut med ett förslag om att stoppa IS-återvändare från att få försörjningsstöd.

Nu vill Sverigedemokraterna i Nybro gå liknande väg till mötes. I en motion till kommunen vill nu partiet se ett hinder mot ekonomiska stöd till individer med terroristkopplingar.

"Islamiska statens fruktansvärda brott är något av det grövsta som världen skådat på väldigt lång tid. Under flera års tid och fram till Islamiska statens fall kan uppemot 300 svenska medborgare ha rest till Syrien och Irak för att delta i strid eller på annat sätt understödja terroristliknande verksamheter", skriver partiet och fortsätter.

"När den Islamiska staten nu fallit har många åter tagit sig till Sverige eller är på väg till Sverige. Vi måste därför sända ut en tydlig signal om att de inte är välkomna till vår kommun. Den som har anslutit sig till en terrororganisation, vars syfte är att förgöra vårt fria och demokratiska samhälle, har också vänt sig bort från vårt samhälle. Därför ska inte våra skattepengar gå till dessa personers uppehälle i form av exempelvis försörjningsstöd, utbildning eller kostnader för boende."

Sverigedemokraterna anser att Nybro kommun på ett liknande sätt, likt Staffanstorp kommun, ska utarbeta direktiv som förhindrar att kommunens ekonomiska eller personella resurser tas i anspråk. Dessa enskilda beslut, om att dessa individer inte ska tilldelas något som helst stöd, ska fattas av nämndens ledamöter och således inte vara tjänstemannabeslut.

Därför föreslår nu Sverigedemokraterna att kommunfullmäktige besluta till att uppdra åt samtliga nämnder, beredningar och styrelser som berörs av eventuella återvändande IS-medlemmar och aktörer att arbeta fram riktlinjer för att förhindra någon form av stöd till dessa. Dessutom vill de besluta om att varje enskilt fall där återvändande föreslås inte ges stöd därefter fattas i de respektive nämnderna samt att varje ansökan av part med koppling till terrorverksamhet meddelas Säkerhetspolisen för kännedom som ett led i att motverka kommunens medel tillfaller kriminella parter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar