Laddar

Partiet satsar allt på vård och omsorg

Vänsterpartiet lade under torsdagen fram sitt budgetförslag inför de kommande åren.

delningar

– Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på minst en kvinnodominerad arbetsplats i kommunen ska finansieras delvis genom att sänka politikernas arvode och använda det överskott som finns i kommunen i dag, sade Kaj Raving under en presskonferens.

Sex timmars arbetsdag är en fråga som Västerpartiet har drivit länge. Så sent som för någon månad sedan gick partiets ledare Jonas Sjöstedt ut och förespråkade för en nationell satsning gällande frågan.

– En studie gjord i Göteborg visade att sjukskrivningarna minskade i samband med sex timmars arbetsdag. Vi vet att den här sektorn är hårt belastad. Så vår ambition är att alla ska få det förr eller senare, säger Anita Strömberg och fortsätter.

– Vi har svårt att få personal till Nybro eftersom vi inte har något bra rykte inom vården. Vi måste bli mer attraktiva som arbetsgivare och det kan vi bli om vi minskar arbetstiden med bibehållen lön.

I partiets budgetförslag vill man även slopa delade turer inom vården.

– Vi ser i dag att delade turer tär på vår personal som av majoritet är kvinnor. Här handlar det om ett jämställdhetsperspektiv. Slopar vi delade turer, öppnar vi upp dörrarna för fler personer att arbeta inom vård och omsorg samt får en nöjdare personal, säger Anita.

Andra förslag som finns med i budgeten för 2018-2020 är barnomsorg på obekväma tiden, hemtjänst utan biståndsbedömning för 75+ och inrätta ett jämställdhetsutskott.

Relaterade artiklar