Laddar

Ovanligt många bluffakturor i omlopp: ”10 anmälningar i veckan”

Två anonyma Nybrobor fick under förra veckan bluffakturor skickade till sig: "Inget nytt fenomen".

delningar

I slutet på förra veckan hörde två anonyma personer av sig till 24Nybro med anledningen av bluffakturor som är i omlopp.

– Det sker väldigt ofta. Det här är inget nytt fenomen utan vi på polisen får in i princip tio anmälningar i veckan, säger Glenn Adolfsson från Nybropolisen och fortsätter.

– Det finns alltid en risk att få bluffakturor och det finns vissa åtgärder som man kan göra när man får fakturan.

På Kronofogdens hemsida ger myndigheten tips om vad man kan göra om man får en bluffaktura.

Bestrid fakturan genom att stryka ett streck över den och skriv ”Bestrider betalningsansvar- ej beställt”. Bestrid på ett sätt som visar datum och tid, till exempel via e-post, fax eller rekommenderat brev. Returnera sedan fakturan till avsändaren och spar kopia på det du skickat.

Gör en polisanmälan. Falska fakturor är försök till bedrägeri och bör anmälas till polisen.

Får du påminnelse eller inkassobrev ska du bestrida dem på samma sätt. Motivera varför du bestrider och skicka med kopia på tidigare bestridande.

 Om betalningskravet lämnas till Kronofogden får du ett brev från myndigheten. Bestrid även denna omgående, annars kan fordran bli fastställd som en skuld. Skriv att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld.

Efter du bestridit till Kronofogden kan företaget välja att driva ärendet vidare till tingsrätten. Det är då upp till företaget att bevisa att ni ingått ett avtal.

Har du tips, nyheter eller annat du vill dela med dig till 24Nybro. Tveka inte att höra av dig till redaktionen@24Nybro.se 

Relaterade artiklar