Oro över fortsatt brist på bostäder i länet: "Obalans"

Det råder en obalans på bostadsmarknaden. Detta beror till stor del på en brist på bostäder. Foto: Arkiv

Största problemet är underskottet på bostäder.

delningar

Varje år får länets kommuner svara på en bostadsmarknadsenkät, vilken bland annat ska ge en uppfattning om det aktuella läget på bostadsmarknaden samt hur det utvecklas. Enkäten sammanställs sedan av Länsstyrelsen. Årets svar visar att det inom samtliga kommuner råder brist på bostäder på centralorterna. Nybro kommun anger följande i enkäten:

"Det är ett stort underskott på bostäder i staden och vi har fått indikationer på att det finns en efterfrågan på bostäder på de mindre orterna. Detta gäller framförallt efterfrågan på lägenheter men bostadsaktioebolagets erfarenheter är att det finns en efterfrågan på de mindre orterna men att man inte är beredd att betala kostnaden för nyproduktion."

En balans rapporteras råda i kommunens övriga delar vad gäller bostadsmarknadsläge. Detta bedöms även hålla i sig de kommande tre åren. Däremot väntas kommunen som helhet möta problem de kommande tre åren.

Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen kommer byggnationer av 3 883 nya bostäder att påbörjas i år och nästa år. Särskilt tufft är det för nyanlända och ungdomar på bostadsmarknaden. Anledningen till att det inte byggs tillräckligt med bostäder är de höga produktionskostnaderna, begränsad inkomstutveckling bland hushållen samt att det är svårt att få lån.

Nybro kommun skriver i enkäten att bostadsförsörjningsfrågan kommer att utredas i år. Ett antagande i dagsläget är att efterfrågan på större hyresrätter kommer att öka på grund av anknytningsinvandringen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar