Ordförande lämnar Swedbanks styrelse: "Inte förenligt med mitt VD-uppdrag på Södra"

Lars Idermark har valt att lämna ordförandeposten på Swedbank.

delningar

Södras vd Lars Idermark har beslutat sig för att lämna rollen som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan, det skriver Swedbank i ett pressmeddelande under fredagsmorgonen.

"Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra. Därför har jag kommit fram till att det bästa beslutet är att jag lämnar uppdraget som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan", säger Idermark i ett pressmeddelande och fortsätter.

"Det har varit svårt i ett massmedialt uppskruvat läge att få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter. Till detta kommer också värnandet om banksekretess och de lagar och regler som en bank har att följa på de marknader där den verkar. Detta gör kommunikationsaspekten extra utmanande."

I samband med Idermarks beslut går nuvarande vice ordförande Ulrika Francke in i rollen som ordförande.

Idermark fick rollen som ordförande redan under finanskrisen 2008 och satt några år på posten. När dåvarande ordförande och vd lämnade banken 2016 fick han återigen frågan av valberedningen att sitta som ordförande i ett akut läge.

"När den så kallade finanskrisen inträffade 2008 blev jag ombedd av dåvarande valberedning att bli ordförande i ett besvärligt läge. Efter ett antal år kände jag att mitt uppdrag var slutfört. Swedbank hade kommit in i en annan fas och jag lämnade därför ordförandeskapet, men blev ombedd att sitta kvar i bankens styrelse. 2016 fick dåvarande ordförande och vd lämna banken. Även denna gång frågade valberedningen i ett akut läge om jag hade möjlighet att bli ordförande. Av lojalitet och värnandet om bankens bästa accepterade jag uppdraget", säger han och avslutar.

"Jag har alltid satt sak före person. Det har varit en ledstjärna för mig som ordförande i Swedbank. Dessutom har jag alltid värnat transparens och en god och öppen relation mellan ledning och styrelse. Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar