Okända gifterna i vanliga grönsaker – så farliga är de för dig

Foto: Mostphotos/Andreea Chiper/User_79983

Här är grönsakerna du behöver ha koll på – extra farliga för små barn.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

De flesta har koll på att besprutningsmedel på frukt och grönt innehåller gifter, men inte lika många har koll på att även helt obesprutade grönsaker kan innehålla farliga ämnen. Det rör sig om gifter som tillkommer helt på naturlig väg – men som ändå kan påverka oss rejält om vi får i oss det, enligt Må bra.

Grönsakerna bildar själva gifterna som skydd mot insekter, svampar och mikroorganismer, vilket inte är nyttigt för människor heller. Vissa ämnen kan påverka våra magar så att vi har svårare att ta upp andra näringsämnen. Jämfört med tidigare äter vi i dag många grönsaker på nya sätt, till exempel i raw food och juicer.

– Förr i tiden åt man kokt spenat, då försvinner en del av det nitrat som förekommer i spenat ut i kokvattnet. Men på senare tid har det blivit populärt med till exempel smoothies på färska blad, rödbetsblad eller babyspenat, vilket gör att vi kan äta bladen oftare och i större mängd. Då kan man få i sig väldigt mycket nitrat och det ska man se upp med, och inte ge till sina små barn, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket till Dagens Nyheter.

Lektiner finns i baljväxter och är ett protein som vi inte kan bryta ner i kroppen. Det är viktigt att koka baljväxterna ordentligt – både färska och torkade. Dessutom är det viktigt att hälla bort blötläggningsvattnet. Råa bönor kan ge magknip, diarré och illamående som går över efter en period.

Glykoalkaloider bildas i potatis och heter solanin och chakonin. När potatisen utsätts för solljus blir den grön på ytan. Det gröna är klorofyll, vilket inte är giftigt, men det är ett tecken på att det även har bildats glykoalkaloider. Är det bara en liten grön fläck går det att skära bort den, men om det är mer än så ska potatisen slängas. Vid stort intag av ämnet kan du drabbas av magsmärtor, diarré och illamående, men svåra fall är ovanliga.

Oxalsyra finns i bland annat rabarber, rödbetsblad, spenat, kakao och stjärnfrukt. Oxalsyra kan i stora mängder ge magsmärtor.

– Är man frisk kan man äta rabarber utan att oroa sig. Man måste äta flera kilo för att må dåligt akut. På sikt kan oxalsyran däremot minska upptaget av kalcium, men det är bara ett problem om man äter större mängder under längre tid. Har man nedsatt njurfunktion bör man dock vara försiktig, och om man är känslig kan det öka risken för njursten, säger Ulla Beckman Sund till DN.

Nitrat kan omvandlas till nitrit i magen, och finns i gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola. Nitrat och nitrit kan i akuta doser göra att syretransportförmågan i blodet blir försämrat. Små barn är mycket känsligare för detta tillstånd och därför rekommenderas att minimera intaget av gröna bladgrönsaker för bebisar under ett år.

Gyrometrin är ett ämne i svampen stenmurklor som kan ge skador på lever och njurar, ge magont, illamående, kräkningar, diarré, samt ge påverkan på nervsystemet genom yrsel, dubbelseende och matthet. Det har dessutom visat sig orsaka cancer i djurförsök. Livsmedelsverket avråder från att äta svampen, trots att en viss del av gifterna försvinner om man förväller den. Gifterna kan avlägsnas genom att förgasas, men det är då viktigt att se till att torka murklorna där ingen människa eller något djur befinner sig.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar