Ofarligt men äckligt – så länge håller din mat i frysen

Foto: Arkiv.

Det är stor skillnad mellan hållbarheten hos olika frysta livsmedel.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Alla har vi någon gång hittat en gammal halväten limpa, eller en ensam grillkorv i en plastpåse längst in i frysen.

Samtidigt är det enligt Livsmedelsverket viktigt att förvara maten rätt. Varje år rapporterar Sveriges kommuner och Folkhälsomyndigheten cirka 2 000 till 3 000 fall av matförgiftning till Livsmedelsverket.

Generellt ska maten förpackas i lufttät förpackning, dels så att maten inte torkar ut men även för att feta produkter kan härskna.

Enligt Livsmedelsverket är det inte farligt att äta mat som legat länge i frysen, men om fettet härsknar kan det göra att maten smakar illa.

Det kan låta självklart, men det är viktigt att komma ihåg att mat inte blir mer färsk efter att den har varit fryst. En köttbit som redan stått i kylskåp ett par dagar innan den fryses, kommer inte att vara lika fräsch när den tinas upp från frysen.

Råd & Rön har tagit fram en lista på hur länge specifika matvaror håller i frysen:

Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader. Enligt Livsmedelsverket kan feta charkprodukter försämras i kvalitet redan efter någon månad.

Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader. Se till att packa i lufttät förpackning för att undvika att fisken torkar ut, enligt Livsmedelsverket.

Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader Mjölk, grädde och matfetter kan frysas in om de inte går åt i tid. Fryst grädde kan inte vispas men går utmärkt att använda i matlagning. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader. Magert viltkött håller mer än ett år enligt Livsmedelsverket eftersom det inte innehåller fett som kan härskna.

Fläskkött: 4 månader.

Högrev och lamm: 6 månader.

Torsk och annan mager fisk: 6–12 månader.

Bär och frukt: 12 månader I frysen håller bär, frukter och grönsaker ett år eller mer. Gammal frukt blir inte farlig, däremot kan den torka ut och så småningom tappa i smak och konsistens.

Grönsaker: 12 månader Grönsaker går bra att frysa om man först kokar upp vatten, låter grönsakerna koka med en kort stund och sedan spolar dem i kallt vatten innan de fryses in.

Matbröd: 12 månader Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.

När det gäller temperaturen är en bra temperatur i kylskåpet är +4-5 °C, medan -18 °C är lagom i frysen, enligt Livsmedelsverket.

Kylvarors hållbarhet kan också förkortas betydligt om de värms upp, till exempel när varan transporteras. När du handlar och resan tar lång tid, eller om det är varmt ute, är det därför bra att ta med en kylväska med frysta kylklampar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar