Nytt projekt ska rena naturen och återvinna blyglaset

Länsstyrelsen söker medfinansiering för att rena Glasriket.

delningar

I Glasriket finns idag ett 40-tal deponier som klassats som mycket hög risk av länsstyrelsen mycket på grund av blyet som lakar ut till växter och vattendrag, men som även är skadligt för människor.

Många vattendrag i Glasriket är utpekade som intressanta ur naturvårdssynpunkt. Genom att ta tillvara på blyglaset vill nu länsstyrelsen starta ett nytt projekt för att spara de jungfruliga råvarorna och samtidigt rena naturen. Med det återvunna materialet vill man sedan smälta om glaset.

"Vi får mindre koldioxidutsläpp och lägre energiförbrukning eftersom det inte bildas koldioxid då man smälter om glas samt att det är mindre energikrävande", skriver länsstyrelsen i ett brev till kommunerna.

Istället för att täcka deponierna eller flytta blyglaset till deponier för farligt avfall så att det aldrig återanvänds vill nu länsstyrelsen tillsammans med kommunerna sanera Glasriket.

"Vi kommer också att identifiera möjliga marknader och produktionsmetoder för det återvunna glaset, ta fram prototyper i återvunnet glas och göra en publik utställning för att visa resultat och möjligheter", skriver länsstyrelsen.

Glasforskare via RISE Glas kommer att leda projektet i tät samverkan med kommunerna i Glasriket och länsstyrelserna, Målerås Glasbruk, Ragn-Sells, Linnéuniversitetet, Form Us With Love och Orrefors Park.

"Vi ser affärsmöjligheter för miljöteknikexport, utgrävning, sortering, transporter, smältning, design, produktion, marknadsföring, turistupplevelse och försäljning. Sist men inte minst kommer vi att få en markant förbättring av miljö och hälsa", avslutar länsstyrelsen i sin skrivelse.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar