Nybrosonen vald till årets körledare

Foto: pressbild.

Han mottog prestigefyllda stipendiet.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Alexander Einarsson fick i söndags ta emot Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledares stipendium ”Årets Körledare” på 50 000 kronor. Han delar sin arbetstid mellan Malmö och Göteborg som organist i Sankt Petri i Malmö och som kormästare vid Göteborg Symfoniorkester

Men han är uppvuxen i Nybro och studerade orgel, cembalo och sång på Musikhögskolan i Malmö samt kördirigering i Köpenhamn. 

Här är motiveringen: 

"Årets körledare arbetar på en hög konstnärlig nivå med ungdomar, amatörsångare såväl som professionella körer. Hans arbetsfält spänner från gudstjänstmusik till stora symfoniska sammanhang. Han är en hängiven sökare efter repertoar utöver den gängse och har varit upphovet till ett flertal beställningar av nyskriven musik för kör, inte sällan av kvinnliga kompositörer.

Med flera av sina körer har han vunnit internationella tävlingar och han förflyttar gärna konserter till ovanliga publika sammanhang. Han har ett stort engagemang, är väl förberedd och nyfiken och har en synnerligen god förmåga att läsa av partitur, äldre som nyskrivna, och kan därigenom låta kompositörernas intentioner tydligt lysa genom sina egna genomarbetade och känsliga tolkningar av musiken."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar