Laddar

Nybrosonen prisas med Polheimspriset: "Det är med glädje och stolthet"

Lars Stigsson och Valeri Naydenov - Foto: Pressbild

Duon får pris av Sveriges Ingenjörer för sin unika innovation.

delningar

Kemiingenjören Lars Stigsson med rötter från Nybro kommer tillsammans med bulgaren Valeri Naydenov att få ta emot Polhemspriset för sin unika innovation för framställning av talldiesel som ger kraftigt minskad klimatpåverkan.

Stigsson som är delägare i företaget SunPine och sitter i dess styrelse kommer den 14 november att inta Stockholm tillsammans med Valeri för att få varsin Polhemsmedalj i guld samt prissumman på 250 000 kronor.

"Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Polhemspriset. Att få en sån fin utmärkelse för vår tekniska lösning och dess nytta betyder oerhört mycket." – säger Lars Stigsson i ett pressmeddelande.

Duons innovation bakom talldiesel ingår i världens första och enda Svanenmärkta drivmedel som passar alla dieselmotorer.

"Jag tror att en av framgångsfaktorerna är samarbetet oss emellan. Lars och jag kompletterar varandra väl. Jag har haft molekylfokus, medan Lars haft målfokus". – säger Valeri Naydenov i ett pressmeddelande.

Utvecklingen av talldieseln, som i nästa steg processas vidare hos Preem till att bli tankfärdig grön diesel, sker i det Piteåbaserade bolaget SunPine. Företaget producerar idag ungefär 100 000 kubikmeter talldiesel per år och håller på att investera i ny anläggning för att öka produktionen med 50 procent till år 2020.

Relaterade artiklar