Laddar

Nybrosonen efter rekordinsatsen: "Det kändes övermäktigt"

Foto: WorldSkills Sweden - Foto: Flickr

Anton Ala-Englund nådde sitt mål i Yrkes-EM – att bli den svensk som fått bäst poäng.

delningar

En annons från Yrkeslandslaget fick honom att testa lyckan – han chansade, golvade motståndet och fick med sig en biljett hem till Yrkes-EM i Budapest tidigare i våras.

När den 25-årige Nybrobon Anton Ala Englund, som till vardags jobbar på Xylem Water Solution i Emmaboda, packade väskan för drygt en vecka sedan var målet klart. Han skulle till Ungern för att bli den svensk som fått högst poäng någonsin.

– Jag vill bli den svensken som fått bäst poäng av tidigare svenska deltagare. Förhoppningsvis så leder det till en pallplats, sa han i en tidigare artikel.

Efter en knackig inledning på onsdagen, började maskineriet att stämma för Ala Englund under torsdagen. På fredagen kom sedan stöten som bäddade för en av de häftigaste utmärkelserna i Yrkes-EM, nämligen Medallion for Excellence, vilket är en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng.

Det känns bra kan jag lova, säger Anton när 24Nybro når honom och fortsätter.

– Jag hann inte tänka så väldigt mycket när de ropade upp mitt namn. Jag var väldigt glad över att vi presterade bra och när jag sedan hörde mitt namn kändes det övermäktigt.

Nybrosonen Ala Englund har tillsammans med en annan svensk deltagare det svenska rekordet i CNC-fräsning.

– Vi hade ett annat poängsystem jämfört med de tidigare tävlanden. Det var en annan svensk som också hade fått maximalt med poäng i en tidigare tävling och därför delar vi på rekordplatsen, säger han.

Det är inte många som får dra på sig landslagströjan och representera sitt land. Hur kändes det att representera det svenska yrkeslandslaget i EM?

– Det var stort och kände väldigt stort att få representera det svenska yrkeslandslaget. Jag träffade på väldigt duktiga talanger och fick lära känna nya kontakter, säger han.

Hur firade du framgångarna i Budapest?

– Jag kom hem under söndagen och åkte och köpte mig en pizza. Sedan tog jag det lugnt och försökte smälta alltihopa, säger Anton.

Vad händer härnäst – efter EM-insatsen?

– Det blir att återgå till jobbet, träffa arbetskamraterna och gneta på med det vanliga, avslutar han.

Relaterade artiklar