Nybrobo stal tusentals kronor via Bank-ID

Har sålt datorer och mobiltelefoner till flera personer och företag utan att leverera varorna.

delningar

En 26-årig man hemmahörande i Nybro kommun har vid ett flertal tillfällen från slutet av februari förra året till november lurat till sig pengar via olika medel.

Han har vid 22 tillfällen under perioden 25 mars 2018 till den 12 november 2018 förespeglat leverans av olika datordelar och mobiltelefoner utan vilja eller förmåga att leverera dessa.

Han har vid olika tillfällen försökt vilseleda personerna och företaget genom att få dem att betala i förskott utan att de fått någon vara. Händelserna ska ha inträffat i Kalmar kommun.

Den 26-årige mannen har i slutet av februari förra året utan lov loggat in sig på en persons internetbank och olovligen skapat ett Bank-ID i personens namn.

Där har han utan samtycke fört över 657 634 kronor av personens pengar till olika spelkonton och till sitt eget bankkonto. Han har dessutom köpt varor för cirka 20 000 kronor av pengarna.

Även företag har påverkats av den 26-årige Nybrobon. Han har vilselett ett företag att leverera datordelar för 26 844 kronor på kredit, trots att han saknat vilja och förmåga att betala för varorna. Varorna har sedan beställts i bank-personens namn som han lurade på hundratusentals kronor och uppgett sig vara bud för personen.

Men det slutar inte där. Den 26-årige mannen har även tagit ett lån på 150 000 kronor i personens namn.

Den 26-årige mannen frihetsberövades i början av december förra året och erkände gärningarna. Nu har domen mot honom kommit. Han döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för grov bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning vid nio tillfällen, bedrägeri vid 23 tillfällen och grovt bedrägeri.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar