Laddar

Håkan sprang maraton på Antarktis med: ”Surrealistisk känsla”

Nybrobekantingen fullföljde loppet och är nu medlem i en mycket exklusiv klubb.

delningar

Natten till torsdag var Nybrobekantingen Håkan Jonsson tillsammans med sonen Andreas tillbaka på svensk mark efter att ha genomfört en bedrift utöver det vanliga. De har sprungit ett maraton på Antarktis.

Vi börjar med den klassiska frågan, hur känns det? – Det känns väldigt väldigt bra. Det är ju något jag haft i tankarna i över två år. Så det är en väldigt surrealistisk känsla som infinner sig när Andreas och jag har landat i militärplanet. Välkomnas av en iskall vind när man blickar ut på denna horisontlösa vita massa, undantaget några snöklädda toppar.

Bakgrunden till loppet var att det skulle vara en del av projektet “Låt fler fylla fem”, som skall samla in pengar för att motverka barnadödligheten i Kapstadens kåkstäder.

– Vi har som det är nu, fått in 100 000 kronor, men kampanjen är långt ifrån slut. Jag ska inte säga att det är nu det börjar men det är nästan så. Jag ska ju göra en del föreläsningar med bakgrund i detta. Sedan ska ner och springa på Världens Tak i Tibet i september.

Följer sonen med även då? – Det är inte klart om Andreas följer med, men jag tror inte det som ser ut nu.

  Foto: Antarctic Ice Marathon

Vad var det häftigaste med den här upplevelsen? – Det allra häftigaste var såklart att efter en lång runda, korsa mållinjen. Det tog över sju timmar i den starka kylan och hårda vinden. När vi närmade oss målet och fick se den svenska flaggan så hörde vi “Heja Sverige, kom igen!“. Det var Johanna Davidsson, som är den som har åkt skidor snabbast till sydpolen. Hon hade kommit ut i till mållinjen i tid av en slump. Så när jag med svenska flaggan i handen, och symbolen för “Låt fler fylla fem” på jackan, korsade mållinjen tillsammans med min son så kändes det riktigt stort.

Och vad var det tuffaste? – Framför allt vinden. Vi fick besked bara ett par timmar innan start att de vågade släppa iväg oss. De hade gjort om bansträckningen till en fyravarvsbana. Sen var det mycket uppsprunget också, så på vissa ställen hade snön hopat sig på banan på grund av blåsten. Jag ska inte säga att snön stod oss till knäna, men det var riktigt tufft.

På det hela taget är det en stolt löpare som 24Nybro kommer i kontakt med. Och han är nu med i en väldigt speciell klubb.

– Det känns som sagt fantastiskt stort. Nu har jag sprungit i alla världsdelar och har en väldigt fin medalj som bevis på att jag är med i en riktigt exklusiv klubb. Det är bara cirka 200 personer i världen som har klarat det, och en liten kille från Halmstad.

Text: Johan Olsson. 

Relaterade artiklar