Laddar

Nybrobekanting springer maraton – på Antarktis

Loppet är en del av ett välgörenhetsprojekt som ska ge fler barn chansen att fylla fem.

delningar

Nybrobekantingen Håkan Jonsson med rötter i Madesjö och sonen Andreas Jonsson ska i höst ge sig av till Antarktis för att springa Antarctic Ice Marathon.

– Fast jag vill klargöra en grej. Andreas springer maraton, men jag tror att jag mer lufsar maraton. Jag springer mest maraton för uppleva omgivningarna, säger Håkan Jonsson.

Han gjorde sitt första maratonlopp år 2000. Då var det Stockholm Maraton som gällde, och anledningen var mest att han ville se om han skulle klara av att ta sig i mål. Samma år var Håkan Jonsson nämligen anmäld till Ironman, som avslutades med en maratonlöpning i Kalmar.

– Efter det vilade jag i sex år innan jag och Andreas åkte till Kina och sprang maraton på Kinesiska muren.

Det maratonet var också de första för Andreas Jonsson. Men från början var han inte intresserad av att ens ställa upp.

– Pappa ringde upp och frågade om jag ville vara med och springa maraton. Och det ville jag ju inte. Men då sa han att det var på Kinesiska muren, och då ville jag vara med, säger Andreas Jonsson.

Sedan dess har de även sprungit ett maraton tillsammans i Rom, och däremellan sprang Håkan Jonsson ett antal maratonlopp själv. I dag har han sprungit i sex av världens sju kontinenter, och i höst är målet att springa i den sjunde: Antarktis.

– Jag har aldrig varit lockad av att springa vanliga maraton, men tycker om när det är det där extra, säger Andreas Jonsson.

 

Ett maraton på Antarktis kräver specialutrustning.                                             Foto: Privat

Och det kommande loppet är verkligen något extra. Det handlar inte ”bara” om att springa på Antarktis. Det största fokuset ligger på att få uppmärksamhet till välgörenhetsprojektet Låt fler fylla fem och på så sätt samla in mer pengar till det.

– Jag var nere och sprang ett lopp i Kapstaden 2015, och då såg jag nöden som de befann sig i utanför i kåkstäderna, säger Håkan Jonsson.

Han bestämde sig då för att han ville springa på Antarktis, men fick ett nej från sin fru. Men en dag när han var ute på löpträning fick han en idé.

– Om jag gör det här för att det är bra för någon annan, då kanske jag får tillåtelse. Och det fick jag.

Få nyheterna direkt till dig helt gratis – prenumerera på vårt nyhetsbrev!

De insamlade pengarna kommer gå till ”mentormammor” som är ute i kåkstäderna för att hjälpa till med information om hur de ska ta hand om sina barn.

– Det finns många som har det svårt i hela världen, men ska insamlingen ha effekt måste man hitta sin spets, säger Håkan Jonsson.

Den som vill kan följa Håkan och Anderas Jonssons resa på maraton-sydpolen.blogspot.se

Artikeln är skriven av 24halmstad.se