Nybro kommun backar i skolrankingen

Fortsatt bland de bästa kommunerna i länet.

delningar

För sjuttonde året i rad presenterade Lärarförbundet sin ranking över Sveriges Bästa skolkommuner. I Kalmar län är det en kommun som sticker ut allra mest, nämligen Torsås kommun. De har i årets rankning hoppat upp hela (!) 119 steg till en 141 plats.

I länet toppar annars Borgholms kommun som landar på en sjätteplats i landet, tätt efterföljt av Kalmar kommun som hamnar på en tionde plats.

"Bästa skolkommun har blivit en årlig dörröppnare till viktiga diskussioner med kommunen som är lärarnas största arbetsgivare om vad som leder till goda skolresultat. I år har vi också ett nytt avtal att ta med oss in i diskussionen om lärarnas förutsättningar att få göra ett bra jobb. Det sätter fokus på arbetsgivarens ansvar för det ­arbetsmiljöarbete som gör verklig skillnad på varenda skola och förskola." – säger Ulrika Reinholdsson, ordförande Lärarförbundet Borgholm.

När rankingen tas fram för bästa skolkommun är det inte enskilda skolor eller lärare som bedöms utan hur kommunen har satsat på skolfrågor utifrån 13 olika kriterier.

Av kommunerna i Kalmar län är det sex stycken som har förbättra sin rankning medan sex andra har gått bakåt. En av kommunerna som har gått bakåt är Nybro kommun. Förra året placerade sig kommunen på en 33:e plats men har i år hoppat ner 19 steg till en 52:e plats.

"Vi har en fantastisk lärarkår som med hårt arbete har vänt kunskapsutvecklingen. Men lärarbristen är akut och står i vägen för varje elevs rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare. För att fler ska vilja bli och förbli lärare behöver Sverige attraktiva lärararbetsgivare som värnar och värderar sin lärarkår överallt." – säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och avslutar.

"Det finns inga genvägar till bra skolresultat. Att försäkra sig om att lärare har rätt förutsättningar i mötet med varje barn och elev måste vara högsta prioritet för alla kommuner. Lyssna och lita på att lärarna tar sitt yrkesansvar bara de får använda sin tid och kompetens till det som spelar roll för eleverna. Allt börjar med bra lärare – tillsammans."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar