Ny undersökning: Här finns Nybros sämsta vägar

Vägnätet har granskats av Motormännen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

För femte året i rad har Motormännen vägombud granskat kvalitén på cirka 83 700 kilometer av Sveriges vägnät.

Resultatet av undersökning visar att 0,7 procent av europanätverket, 1,1 procent av länsvägnätet samt 0,5 procent av riksvägnätet för underkänt. Kvaliteten uppges vara så låg att det är "obehagligt att trafikera och kostsamt att reparera".

– Vår granskning visar det svenska vägnätet generellt har hög standard. Samtidigt ser vi att skillnaden i vägkvalitet är stor mellan norr och söder med påtagligt sämre vägar i skogs- och glesbygdslänen. Stockholms län har hamnat längre ner på listan än tidigare år. Det tyder på Trafikverket inte hinner med sitt underhållsansvar när trafiken ökar, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Skärmdump/Motormännen.

I Kalmar län var 0,4 procent av riksvägarna underkända, vilket är 0,1 procentenhet bättre än rikssnittet. När det gäller länsvägar ligger Kalmar precis på rikssnittet med 1,1 procent av länsvägnätverket som underkänns.

– Dåliga vägar betyder ökade driftskostnader för staten och försämrad trafiksäkerhet för den enskilde. Det innebär också längre restider, ökade fordonsskador och ökade kostnader för såväl företagens som hushållens transporter. Det är en ren baklängesaffär att spara på nödvändigt vägunderhåll, säger Carl Zeidlitz.

"Hög vägstandard har stor betydelse för såväl framkomlighet som trafiksäkerhet. Skrovlig vägyta leder till försvårad vinterväghållning och till att vatten som samlas i sprickorna fryser till is, vilket riskerar att försämra vägens tillstånd ytterligare. Fördröjt underhåll kan hastigt ge dramatiskt ökade underhållskostnader. Studier visar också på ökade koldioxidutsläpp vid eftersatt vägunderhåll", skriver Motormännen.

I centrala Nybro får bland annat den del av Jutarnas väg som ligger vid cirkulationsplatsen vid Lidl och Systembolaget, kritik av Motormännen.

FAKTA

Delar av riksvägar i Kalmar län som får kritik:

RV 23

RV 25

RV 28

RV 31

RV 34

...

Delar av länsvägar i Kalmar län som får kritik:

LV 120

LV 125

LV 136

LV 137

LV 213

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar