Laddar

Ny forskning: Allt fler män lagar mat

Matlagning har sedan urminnes tider setts som en kvinnlig syssla. Nu visar ny forskning att den uppfattningen börjar suddas ut.

delningar

– Mat och matlagning tillhör det mest bekönade som finns. Hushållsarbete var fram till nyligen en kvinnlig domän och män som försökte laga mat framställdes som löjliga figurer, säger Håkan Jönsson, docent i etnologi och koordinator för Lund University Food Studies till forskning.se.

Men en förändring har skett. Männen har börjat ta steget in i köket och börjat laga mer mat än vad som tidigare ansågs vanligt.

– Parallellt med ett ökat intresse i matkultur kom många matlagningsprogram som visade en mer avslappnad manlighet tack vare tv-kockar som Jamie Oliver. Vi såg även en reaktion mot den komplexa ”fine dining-trenden” som gjorde att ”fulmaten”, så som hamburgare och annan street food, blev fin vilket gjorde att maten blev mer tillgänglig, säger Marcus Klasson, doktorand inom konsumentkultur vid Lunds universitet.

Med tiden har matlagning blivit en statusmarkör i samhället och har blivit en finare hushållssyssla än exempelvis städning. Tävlingsmomentet gentemot andra och ett intresse för exklusiv utrustning inom matlagning har också lockat männen till köket.

– Mat är en av byggstenarna som skapar vår identitet. Mat har blivit en statusbärare och därför kan fler män ägna sig åt det, säger Marcus Klasson.

Men det är inte bara egoistiska motiv som ligger bakom förändringen. I en studie kom det fram att deltagarna ansåg att matlagning till stor del handlar om omhändertagande, solidaritet och kärlek.

 

 

– Med andra ord kan dessa män ses som nya traditionella män som rör sig obehindrat mellan maskulina och feminina teman. Fastän det är långt kvar går vi i rätt riktning vad gäller jämställdhet och kanske borde vi frångå att tala om manligt och kvinnligt i köket?, säger Marcus Klasson.

Idag lagas var trejde måltid av en man i Sverige, enligt Håkan Jönsson. Vi går mot en jämställd matlagning, menar han.

– Om trenden håller i sig i fem år så har vi lika många måltider som lagas av en man som av en kvinna i Sverige och det är faktiskt helt unikt i världshistorien.

 

Relaterade artiklar