Nu införs nya regskyltarna – det här behöver du veta

Transportstyrelsen är nu inne i slutfasen. Innan månaden är slut hoppas man kunna se de första nya skyltarna ute på vägarna.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Dagens registreringsskyltar till svenskregistrerade fordon är nära att ta slut.

Vårt nuvarande system för registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror har funnits i Sverige sedan 1972. Det maximala antalet möjliga kombinationer är 12,1 miljoner.

I mars förra året fanns närmare 11,5 miljoner registrerade bilar och man räknade då med att man ska börja behöva förändra skyltarna under början av 2019. Förändringen innebär att det sista tecknet i registeringsnumret kan vara både en siffra eller en bokstav.

Nu har ett datum satts och det närmar sig med stormsteg. Den 15 januari planerar nämligen Transportstyrelsen att de nya skyltarna ska införas.

De nya svenska registreringsskyltarna kommer att kunna ha en bokstav som sista tecken (eller en siffra som nuvarande system). Foto: Transportstyrelsen.

– Arbetet pågår och vi är inne i slutfasen. Vår avsikt är att införa de nya numren den 15 januari, men det kommer nog ta nån vecka längre innan vi ser de nya skyltarna ute på våra vägar, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson till SVT Dalarna.

Skyltförändringen gäller bara nyregistrerade bilar efter införandet. Alla befintliga registreringsskyltar kommer att behållas och fordonsägarna kommer inte att behöva byta skylt, enligt Transportstyrelsen.

Att köpa en ny bil nu kommer inte heller automatiskt innebära att man får en registreringsskylt med en bokstav som sista tecken. Eftersom en hel del bilar skrotas så slumpas både nya och gamla nummer ut.

Bokstaven O kommer inte att användas som sista tecken i de nya registreringsnumren. Detta för att förhindra sammanblandning mellan bokstaven O och siffran 0, enligt Transportstyrelsen.

– Vi är angelägna att folk får informationen att det här händer nu, säger Mikael Andersson till SVT Dalarna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar