Nu fylls gymmen: "Psykologisk brytpunkt vid nyår"

Lars Malkar, vd på Malkars. - Foto: Carl Winsth

"Man kanske summerar sitt år och tänker att nu tar jag ta nya tag".

delningar

Snart lika traditionsenligt som Kalle Anka på julafton har nyårslöftena om att börja träna efter nyår växt sig starka. Även om januaripeaken har minskat lite under de sista åren, är det fortfarande en stor andel människor som börjar träna i anslutning till nyår.

– Man kanske summerar sitt år och tänker att nu tar jag ta nya tag. Vissa sätter upp mål för nästkommande år och där är ju träningen en stor del, men det vi märker också i år, är att, i alla fall hos oss, så sprider vi ut nytecknandet av medlemmar över året, säger Lars Malkar, vd på Malkars.

Men trots det är det svårt att undgå det faktum att gymmen fylls i januari och februari.

– Det är kanske inte riktigt lika höga toppar som förr utan snarare lägstanivån som har ökat under åren. Men januari är dock ett tillfälle där fler tar steget och sätter igång med sin träning.

Varför tror du att fler söker sig till gymmet i januari?

– Vi strävar alltid efter att försöka ta hand om oss själva. Att vi vill gå ned i vikt eller bli duktiga på att springa. Och då är det en psykologisk brytpunkt vid nyår där man känner att nu ska jag ta tag i det vid årsskiftet och så blickar man framåt.

Det finns alltid människor som slutar gå till gymmet efter ett par månader – något som man gärna slipar bort.

– Idag ser man träningen som något man gör över tid och det är inte så att "nu ska jag börja träna" och så tränar man i några månader. Det främjar inte någon. Jag tycker det är bra att man i branschen jobbar med mer kampanjer och hur man kan få folk att komma och träna över hela året och inte bara runt nyår.

Arbetar ni mycket med kampanjer just runt jul och nyår?

– Vi försöker följa verksamheten och individerna som tränar här. Men också så är det kampanjer och erbjudanden och det blir oftast så att de som nappar på en kampanj redan har tänkt att man ska gå och träna och när tillfället kommer – ja då passar man på.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar