Nostalgisk tripp med musikskatt i Pukeberg: "Häftig Nybrohistoria"

Godbitar från Tom Anderssons studio Metrocord ska lyftas upp i en radiosänd helkväll på Café Hos Oss.

delningar

Han startade sin verksamhet i källarlokalen på Mellangatan i Nybro och fortsatte sedan vidare till ett gammalt bussgarage på Jöddegatan. Från 1962 och fram till slutet på 90-talet spelade Nybrosonen Tom Andersson in diverse godbitar från länets alla band i sin studio, Metrocord.

När Tom Andersson gick ur tiden för några år sedan bestämde sig P4Kalmars reporter Lennart Palm för att göra ett reportage om Nybrosonen.

– Efter reportaget trillade det in kommentarer från höger och vänster där folk hade många minnen från Tom och hans studio Metrocord i Nybro, säger Lennart och fortsätter.

– Jag hörde mig för att se om studion fanns kvar men hittade istället gamla band och cd-skivor som vi fick låna av dödsboet.

Lennart Palm fick med sig ett hundratals gamla rullband hem där den tidigaste inspelningen var från Åkrahällskolans aula, 1962.

– Det var så roligt och så mycket material. Jag fick även låna en bandspelare för att kunna lyssna på alla låtar. Det var ett massivt arkiv, säger Lennart och fortsätter.

– Tack vare Thomas Svenneheim kunde vi få ner samtliga rullband till digitalt. Han utförde ett gigantiskt arbete och vi har nu allt på USB-minne.

Efter att ha hittat ett flertal olika anonyma låtar bestämde sig Lennart Palm för att göra ett radioinslag och hitta skaparna.

– Det var många som hörde av sig och nu har vi identifierat mycket av det som var anonymt.

För att få ett slut på det här musikhistoriska projektet och ge tillbaka till Nybroborna framförallt, har nu P4 Kalmar tillsammans med Café Hos Oss planerat för en nostalgikväll den 21 mars.

– Vi vill ge tillbaka till Nybro och bjuder därför in till en nostalgikväll på Café Hos Oss, där vi kommer att göra ett radioprogram samtidigt, säger Lennart Palm och fortsätter.

– Vi kommer att lyssna på lite godbitar från förr och sedan kommer några av banden att vara på plats. Vi hoppas att så många som möjligt kommer och anmäler sig. Det kommer bli lite av en reunion.

Kvällen kommer att sändas på webben och appen SR Play.

– Det kommer att bli en målgång för det här projektet i samband med den här kvällen. Själva projektet har varit väldigt häftigt. Det är en del av Nybros historia som vi presenterar den kvällen, säger Lennart.

– Det här passar oss väldigt bra på Café Hos Oss. Det är just det här vi vill ha där man får ta del av kulturen. Så det ska bli väldigt roligt, avslutar Lisa Ammert, Café Hos oss

Lennart Palm utanför studio Metrocord i Nybro.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar